Αθήνα Καιρός

Ο καιρός των μηνυμάτων

3 λεπτά
Ο καιρός των μηνυμάτων

Η απόφαση του ESM να δεχθεί την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ήταν ασφαλώς προεξοφλημένη, αφού είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίησή της δίνεται άλλο ένα θετικό μήνυμα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Προηγήθηκε η αναβάθμιση από τον πιο «δύσκολο» οίκο -τη S&P- που φέρνει τη χώρα μας λίγο πιο κοντά στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, οπότε θα μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της επεκτατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ολα τα νέα στο χώρο της οικονομίας είναι θετικά τους τελευταίους μήνες. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το δανεισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε σε μία περίοδο χαμηλών επιτοκίων – και επομένως η Ελλάδα δεν είναι μία λαμπρή εξαίρεση, αλλά απλώς συμπλέει με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, δίνοντας προφανώς καλύτερες αποδόσεις στους δανειστές, αφού βγαίνει από μία απίθανα δύσκολη δεκαετία.

Ωστόσο, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνον με τις αξιολογήσεις και τους δημοσιονομικούς δείκτες. Αυτό που λείπει μέχρι στιγμής είναι μία σειρά καλών ειδήσεων από το πεδίο των επενδύσεων.

Είναι αλήθεια ότι μία ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα με την έκδοση ομολόγων – και αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζεται με ευνοϊκούς όρους για νέες επενδύσεις. Ωστόσο, είναι άλλο η προετοιμασία και άλλο η πραγματοποίηση μίας επένδυσης – καθώς ακόμα δεν εφαρμόζεται ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης που θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για πιο εύκολες αδειοδοτήσεις.

Αλλά ακόμα και αυτό δεν αρκεί: πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τα Μνημόνια -και όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτό που συνέβη- η Ελλάδα είναι μία χώρα αρκετά χαμηλού κόστους, με εργασιακές σχέσεις που λατρεύουν οι επενδυτές και με υποσχετική για χαμηλότερη φορολογία. Επομένως, θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει επενδυτική απόβαση – κάτι που δεν έχει συμβεί.

Αρα, η Ελλάδα οφείλει να στέλνει συνεχώς θετικά μηνύματα στις αγορές – για παράδειγμα, με το ξεκίνημα εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι αυτή του Ελληνικού. Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα, αλλά είναι προφανές ότι ακόμα χρειάζεται χρόνος. Ομως, η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]