Ασφυξία

28/10/16 • 11:08 | UPD 28/10/16 • 11:09

Ασφυκτιούσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Ερντογάν κι έκτισε το καινούργιο, 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Αλλά πάλι μικρό του έπεσε. Ετσι, του προσθέτει άλλα τόσα.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ασφυκτιούσε και με τη Δικαιοσύνη, οπότε συνέλαβε κάποιες χιλιάδες δικαστές για να τους… αραιώσει.

Την ίδια ασφυξία αισθανόταν και με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό και αποστράτευσε κάποιες δεκάδες χιλιάδες για να γίνει άπλα.

Ενιωθε να πνίγεται και με τα ΜΜΕ, και για να πάρει ανάσα έχωσε μερικούς δημοσιογράφους στη φυλακή, έκλεισε κανάλια και εφημερίδες, ως διαπλεκόμενα ΜΜΕ με τον Γκιουλέν. Και τώρα ανακαλύπτει ότι ασφυκτιά μέσα στην Τουρκία. Ητοι στα 783.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα – και για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ελλάδα είναι το ένα έβδομο.

Αναπολεί την εποχή που η Συρία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και το Ιράκ. Και από κοντά θυμάται ότι ο Ατατούρκ γεννήθηκε σε ξένη χώρα και στενοχωριέται που πέρασαν τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα. Στους βαθείς συλλογισμούς του σκέπτεται και «τους αδελφούς» στη Θράκη. Ανάλογες και ανομολόγητες -προς ώρας-αναπολήσεις κάνει για τα κράτη, έως τα τείχη της Βιέννης, όπου έφτασε ο Σουλεϊμάν…

«Μη δίνετε σημασία, το κάνει για εσωτερικούς λόγους. Ετσι, συσπειρώνει τις επαρχίες του, απομονώνει τους Κούρδους… και τα λοιπά», διακηρύσει ο βαρύς Ν. Κοτζιάς. Αναλίσκεται ο καημένος στα ανώγεια και κατώγια, τα οποία κτίζει με το το νου του ο Ερντογάν, και μένει στο ευχολόγιον της καλής γειτνίασης.

Ενοχλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας που το γενέθλιο σπίτι του Κεμάλ είναι στη Θεσσαλονίκη; Κι εμείς ενοχλούμεθα που η Ελλάδα βίαια αποκόπηκε από τις βυζαντινές της ρίζες και αντικατεστάθηκε ο ψαλμός «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» από την πρόσκληση του μουεζίνη τετράκις ημερησίως. Ομως η Ιστορία δεν ξαναγράφεται.

Τον ενοχλεί που «οι αδελφοί» του, κατά το θρήσκευμα, στη Θράκη αυξάνονται και ευημερούν ως Ελληνες πολίτες; Κι εμάς πολύ μας ενοχλεί ότι οι αδελφοί μας χριστιανοί ξεπατώθηκαν από τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, τα Μοσχονήσια, άσε πια από την Κωνσταντινούπολη. Ομως, σεβόμαστε τις συμφωνίες που δεν είθισται να αλλάζουν όταν δεν αρέσουν στους μεταγενέστερους.

Βασικά, μας ενοχλεί ο ίδιος ο κ. Ερντογάν με την ανιστόρητη ματαιοδοξία και μισαλλοδοξία του. Υπάρχουν κανόνες Διεθνούς Δικαίου, υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες. «Η στενοχώρια» που δηλώνει συνιστά απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Νομίζει ότι επειδή «χορεύουν» στην Ελλάδα σήμερα ποντίκια, ο γάτος-ελληνικός λαός κοιμάται; Το ίδιο πίστευε και ο Μουσολίνι…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου