Στο Μαξίμου έχασαν οριστικά την μπάλα

28/10/16 • 10:39 | UPD 28/10/16 • 10:40

Η υπεραντίδραση των κυβερνητικών στελεχών με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και ευθείες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά θυμίζει τα «ακέφαλα κοτόπουλα» που τρέχουν χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί με το κεφάλι τους.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η διαχείριση της υπόθεσης του ΣτΕ εκθέτει περισσότερο το Μαξίμου από την ίδια τη δικαστική απόφαση. Εάν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική λογική, δεν θα παρακολουθούσαμε στο μεσονύκτιο διάγγελμα της Ολγας Γεροβασίλη την ανοιχτή επίθεση της κυβέρνησης κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας «γιατί έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια», αλλά αντισυνταγματικό το νόμο για τις άδειες.

Τα περί δικαστικού πραξικοπήματος είναι αστεία, πραξικόπημα θα είχαμε εάν εφαρμοζόταν ένα νομοθέτημα το οποίο έπασχε συνταγματικά.

Επίσης, οι λεονταρισμοί του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι τη Δευτέρα θα φέρει νόμο, για να αποτελειώσει τη διαπλοκή προφανώς, προκαλούν θυμηδία και εξηγούνται από τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης. Δεν έχει καταλάβει μάλλον ότι το ΣτΕ πήρε από τα χέρια του το παιχνιδάκι των αδειών και το έδωσε στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Το ΕΣΡ είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να δώσει προσωρινές ή μόνιμες άδειες με διαδικασίες που θα οριστούν από αυτό χωρίς τα κόλπα τύπου Καλογρίτσα.

Εάν στο Μαξίμου είχαν στοιχειώδη πολιτική σύνεση, θα μπορούσαν μετά την απόφαση του ΣτΕ να καλέσουν άμεσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και να αναζητήσουν συναίνεση ώστε ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα επ’ ωφελεία του Δημοσίου, των εργαζομένων στους σταθμούς και εντέλει της πολυφωνίας.

Ουσιαστικά το ΕΣΡ έδωσε ένα «δώρο» στην κυβέρνηση ώστε να απεμπλακεί από το νόμο Παππά, τον οποίο δεν μπορούσε να εφαρμόσει όταν απέναντί της είχε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν θέλουν μαύρο στα κανάλια. Αντί να το αξιοποιήσουν για να βγουν από τη γωνία, επιτίθενται στη Δικαιοσύνη και βγάζουν όλο το λαϊκισμό τους με τον πρωθυπουργό σιωπηλό. Αλλωστε, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο, «ο νόμος αυτός δεν είναι ενός υπουργού αλλά όλων μας» και, όπως φαίνεται, δεν μπορεί εύκολα να αποχωρισθεί τον κ. Παππά και το νομοθετικό κατασκεύασμά του.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Οταν η κυβέρνηση χάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ένα νόμο και μιλά για δικαστικό πραξικόπημα και απειλεί με αντίποινα, αλήθεια τι θα κάνει όταν θα χάσει τις εκλογές; Το σύστημα του Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει στην εξουσία και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσει όταν ηττηθεί στις εκλογές. Για το λόγο αυτόν ορθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση γιατί ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει τα όρια του πολιτικού μας συστήματος. Οι δηλώσεις της Γεροβασίλη, οι αναρτήσεις του Πολάκη και οι συνεντεύξεις του Παππά θα μείνουν ως μνημεία περιφρόνησης της συνταγματικής τάξης στη Σύγχρονη Πολιτική μας Ιστορία.

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 15.000 ΠΑΙΔΙΑ

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών», είπε χωρίς να ντραπεί για τα ψέματά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Θέλει να μας πείσει η εκπρόσωπος ότι η Πολιτεία εξαρτά τα τροφεία των παιδιών από τα λεφτά των καναλαρχών. Ο λαϊκισμός και η πολιτική ανοησία σπάνε ρεκόρ. Ας διώξει η κυβέρνηση τους Καρανίκες που έχει μαζέψει στα υπουργεία και το Μαξίμου και ας δώσει λίγα από το πρωτογενές πλεόνασμα που διαφημίζει κάθε τόσο. Η επιχειρηματολογία του Μαξίμου είναι θλιβερή για την κατάντια που μπορεί να έχει μία κυβέρνηση που θα έφερνε την «ελπίδα και την αξιοπρέπεια».

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου