Η «γάτα» του ΑΠΕ που τρώει τηλεγραφήματα από τον Λευκό Οίκο

27/10/16 • 16:14 | UPD 27/10/16 • 16:14

Είναι γνωστό πως «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», κάτι που αξιοποιούμε εμείς οι δημοσιογράφοι προκειμένου να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε. Όταν εκφράζουμε την άποψή μας και όχι όταν μεταδίδουμε τις ειδήσεις.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Αυτή η τελευταία πρόταση είναι υψίστης σημασίας γιατί καθορίζει πότε ο αρθρογράφος δύναται να μεταφέρει το 100% των γεγονότων ή να τα χρησιμοποιήσει κατά βούλησιν. Τι γίνεται όμως όταν χρησιμοποιούνται μέθοδοι αρθρογραφίας για την μετάδοση μίας είδησης; Τότε το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ύποπτο.

Στο στόχαστρό μας λοιπόν και πάλι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) το οποίο το τελευταίο διάστημα κάνει την μία γκάφα(*;) μετά την άλλη. Από τις περούκες της Νέας Υόρκης, περάσαμε στην λανθασμένη ανταπόκριση από την Τουρκία που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Και ξαναπερνάμε τον Ατλαντικό για να πάμε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Ας εξηγήσουμε τα γεγονότα. Στις 11:21 το ΑΠΕ απέστειλε τηλεγράφημα με τίτλο: ΗΠΑ: «Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Το κείμενο του ΑΠΕ είχε ως εξής:

«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος», τόνισε ο κ. Έρνεστ.

«Θα ανέμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποιο χρόνο σ’ αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που είχε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να κάνει. Επίσης θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντικό μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος», είπε. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αλλά και σημαντική παρουσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που ενδιαφέρονται αρκετά ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει μία ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και τουρισμό και να απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη των βαθέων πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Υπάρχει επίσης μια σημαντική οικονομική σχέση. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά, καθώς πραγματοποιεί το δικό του ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος», κατέληξε ο κ. Έρνεστ.

ape-lefkos-oikos-1300

Και όπως έχω ξαναγράψει η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν αμφισβητούν τα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ. Όσοι όμως το κάνουν, μπήκαν στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου (www.whitehouse.gov) και είδαν κάτι διαφορετικό.

Όντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε τα παραπάνω, όμως είπε και κάποια ακόμα. Όχι δεν θα αντιγράψουμε εμείς όλη την συνομιλία του δημοσιογράφου και του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, αυτό είναι δουλειά του ΑΠΕ.

Ενώ λοιπόν το ΑΠΕ ασχολήθηκε εξ ολοκλήρου με την «ιστορικότητα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα»… ξέχασε να μας πει πως ο Λευκός Οίκος τόνισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τα ταξιδέψει στην Αθήνα για «να διαπραγματευτεί έναν κάποιου είδους νέο διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ΑΠΕ θεώρησε πιο σημαντικό να μεταφέρει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τις ιστορικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ παρά να αποσαφηνίσει και να δώσει τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έκανε παρέμβαση στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος.

Η δήλωση του κ. Έρνεστ στα ελληνικά

Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί έναν κάποιου είδους νέο διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα περίμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποια ώρα από το ταξίδι του προκειμένου να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που έχει κάνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε. Θα την ενθαρρύνει επίσης για να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οπότε αυτό θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων που ο Πρόεδρος θα έχει εκεί.

Όταν μιλάμε για τις μακρόχρονες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, προφανώς υπάρχουν – υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις ΗΠΑ και ενδιαφέρονται αρκετά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Πιστεύω ότι είναι μια ένδειξη του βάθους των πολιτισμών δεσμών των δύο χωρών.

Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση επίσης. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά καθώς κάνει αυτό το ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η δήλωση του κ. Έρνεστ στα αγγλικά

MR. EARNEST: Well, John, I can tell you the President is not traveling to Greece to go and negotiate some sort of new financial arrangement between Greece and the EU. I would anticipate that the President will spend some time on this trip complimenting the Greek government for the success that they have had in implementing the reforms that they committed to make. He will also encourage them to continue the path of reform that is good for the long-term economic and fiscal situation in Greece. And so that will certainly be an important part of that conversation the President will have there.

When it comes to the longer-term relationship between the United States and Greece, obviously there are — there’s a significant Greek-American population here in the United States, and they’re quite interested in making sure that there continues to be a strong relationship between our two countries. Many Americans travel to Greece on vacation and tourism and enjoy the opportunity to visit the country. I think it’s an indication of the deep cultural ties between our two countries.

And there’s an important economic relationship as well. And the President is interested in underscoring all of that as he makes his own historic trip to Greece for the first as President.

lefkos-oikos-1300

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter