Ζωντανοί και νεκροί, όλοι στη Βουλγαρία

26/10/16 • 11:27 | UPD 26/10/16 • 11:27

Ηταν ένα συνέδριο που αν μη τι άλλο ήταν πρωτότυπο και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης και αφορούσε την αποτέφρωση των νεκρών και τις εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν και πώς γίνεται η ταφή τέφρας στη θάλασσα.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οπως όλοι γνωρίζουμε, αν και νομοθετικά έχει δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν Κέντρα Αποτέφρωσης, μέχρι στιγμής κανείς δεν το έχει προχωρήσει. Ζητούν λοιπόν μια νομοθετική παρέμβαση ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στους ιδιώτες. Αλλιώς, οι Ελληνες που έχουν αποφασίσει πως θέλουν μετά θάνατον να γίνουν στάχτη θα εξακολουθούν να (τους) πηγαίνουν στη Βουλγαρία.

Ευαίσθητο θέμα και, κυρίως, πολύ προσωπικό. Η Εκκλησία έχει ξεκάθαρα αρνητική θέση και πολύ καλά κάνει και εμμένει σε αυτήν. Από την άλλη, βέβαια, η Πολιτεία δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα σε κάποιον πολίτη της που το επιθυμεί, ανεξαρτήτως του τι θρήσκευμα δηλώνει ή δεν δηλώνει, να επιλέγει τον τρόπο που θα διαχειριστεί το σώμα του μετά θάνατον.

Ούτως ή άλλως, η σχέση του ανθρώπου με το θάνατο πάντοτε ήταν και πάντα θα είναι, σχεδόν, μεταφυσική. Αρχαίες τελετουργίες και δοξασίες, σύγχρονοι προβληματισμοί και διαχρονικές φοβίες χορεύουν γύρω από το αρχέγονο ερώτημα της ζωής και του θανάτου, που τελικά διαμορφώνεται από το συνειδητό αλλά και από το ασυνείδητο του ανθρώπου.

Πριν από μερικές ημέρες, για παράδειγμα, πολλοί δήλωναν σοκαρισμένοι από την περιφορά του νεκρού μητροπολίτη Καλλινίκου της Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών (Παλαιοημερολογίτες) πάνω στο θρόνο του. Λιγότεροι ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν, αναζητώντας τις παραδόσεις και τα πιστεύω τους. Δεν έχει και πολλή σημασία τελικά.

Ισως αυτό που μετράει περισσότερο είναι πως όσο αρνείσαι να αντιληφθείς την πραγματικότητα τόσο η πραγματικότητα σε εκδικείται. Χιλιάδες Ελληνες δηλώνουν την επιθυμία τους να αποτεφρωθούν και, αφού δεν μπορούν να το κάνουν στη χώρα τους, οδηγούνται στη Βουλγαρία. Με το αζημίωτο φυσικά.

Ηθικό δίδαγμα: Εκτός από τις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στη γειτονική χώρα για να έχουν φοροαπαλλαγές, μεταναστεύουν πλέον και οι νεκροί. Στην Ελλάδα το μόνο που θα μείνει στο τέλος θα είναι οι μισθοί της Βουλγαρίας. Και αυτό δεν είναι διόλου μεταφυσικό.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου