Οι κίνδυνοι από την εισβολή στη Συρία

10/10/19 • 08:40 | UPD 10/10/19 • 08:44

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι σαφές ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή και προκαλεί νέο γύρο ανησυχιών για τα εθνικά μας θέματα.

Ο Ερντογάν, έχοντας την ανοχή, αν όχι το «πράσινο φως» του Τραμπ, ο οποίος αναζητά διέξοδο από τη δίνη της παραπομπής του από τους Δημοκρατικούς, υλοποίησε την απειλή του και από χθες εισέβαλε στα βόρεια σύνορα της Συρίας, με πρόσχημα τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για τους μετανάστες.

Πρόκειται για μία κίνηση προσάρτησης εδαφών, η οποία καταδικάστηκε μεν φραστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά καμία αντίδραση από αυτές που εκδηλώθηκαν δεν ήταν αρκετή για να την αποτρέψει.

Η προσπάθεια αυτή της Αγκυρας δεν είναι βέβαιο ότι θα στεφθεί από επιτυχία. Η Τουρκία αποφασίζει να εμπλακεί σε μία πολεμική σύρραξη, με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε ύφεση και τα πολιτικά προβλήματα για τον Ερντογάν να είναι σημαντικά. Μπορεί έτσι ο πόλεμος να έχει επιπτώσεις και στα εσωτερικά ζητήματα της γείτονος με αβέβαιη κατάληξη.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τη στιγμή που η Αγκυρα διαρκώς κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Κύπρο, αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ με τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για μετακινήσεις πληθυσμών, μεταξύ αυτών ακόμα και τζιχαντιστών, προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.

Από πλευράς μας, χρειάζεται αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας, διπλωματική εγρήγορση για τις κινήσεις της Αγκυρας και προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Ο Ερντογάν τζογάρει στη Συρία, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα του βγει σε καλό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει σημαντικός.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap