Λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου

25/10/16 • 10:06 | UPD 25/10/16 • 10:06

Διαπληκτίστηκε ο υπουργός στο Facebook και αποκάλεσε φασιστάκι αυτόν με τον οποίο διαφωνούσε. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο κάποιος ήταν επίσης ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κύριος υπουργός ή δεν ήταν. Σημασία έχει ο χαρακτηρισμός. Λίγες ώρες νωρίτερα, μια βουλευτίνα της Ν.Δ. θέλοντας να στηλιτεύσει τις πρακτικές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Βέβαια, πολύ πριν από αυτά, είχαν προηγηθεί οι γερμανοτσολιάδες και οι δωσίλογοι, αυτές οι μαύρες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ως λάβαρα της «κάθαρσης» από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Ηταν δηλαδή να μη γίνει η αρχή, μετά η συνέχεια ήρθε εύκολη.

Ακούσαμε να μιλάνε για μέρες του ’65, για χούντα, για προδότες, για συνεργάτες των Γερμανών που ξεπουλάνε τη χώρα, για δήμιους και εκτελεστές, για μαύρα σκυλιά του πολέμου. Και γίνανε όλα ένας πολιτικός αχταρμάς, με αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους να ρίχνονται στο ίδιο καζάνι με φασίστες και χουντικούς. Την ώρα που η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση του πολιτικού τοπίου, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου επιδίδονται σε έναν πρωτόγνωρο φραστικό πόλεμο. Γιατί προφανώς περί αυτού πρόκειται. Ενός φραστικού μπρα ντε φερ, που όποιος πει την πιο ακραία ατάκα, κερδίζει έναν «πιασάρικο» τίτλο στο Ιντερνετ.

Είναι επίσης προφανές πως οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που κάνουν χρήση αυτών των όρων δεν πιστεύουν πραγματικά πως οι αντίπαλοί τους είναι φασίστες ή χουντικοί. Τότε γιατί τα λένε; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, με συνηθέστερη και πλέον κοινότοπη αυτή που τα ρίχνει στο δηλητηριασμένο και οξυμμένο από τα τόσα Μνημόνια πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ομως η επταετία της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει και δεν μπορεί να «παραπέμπει» ούτε στην επταετία της δικτατορίας, ούτε στην Κατοχή. Στο κάτω κάτω, οι παλαιότεροι που έζησαν εκείνες τις εποχές θυμούνται και καταλαβαίνουν τις διαφορές. Οι νεότεροι, από την άλλη, με αυτά που ακούν και με αυτά που δεν διαβάζουν, κινδυνεύουν να πιστέψουν πως η Μέρκελ είναι η μετενσάρκωση του Χίτλερ.

Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και μερικές εβδομάδες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, είναι λυπηρό να βλέπεις τις λέξεις να χάνουν το νόημά τους και ταυτόχρονα να αποκτούν μια δύναμη που δεν θα έπρεπε. Ισως επειδή συμβαίνει αυτό που έλεγε ο Πέρσης ποιητής Αμπού Σακούρ, τον 10ο αιώνα: «Οσο δεν μιλάς, εξουσιάζεις τη λέξη, αλλά μόλις φύγει από το στόμα σου, σε εξουσιάζει αυτή».

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου