Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί… βλέπουν πως το τέλος πλησιάζει

25/10/16 • 09:58 | UPD 25/10/16 • 09:58

Διερωτάται ο πρωθυπουργός… ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα καταγγέλλοντας ως συνήθως τα συμφέροντα. Με όσα συμβαίνουν μέσα στην κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, μάλλον, θα ήταν καλύτερα ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το ερώτημα στους συντρόφους του.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιταχύνει τη φθορά της έτσι κι αλλιώς καταρρέουσας κυβέρνησης. Τα πρώτα ισχυρά μηνύματα εστάλησαν προς τον πρωθυπουργό στο συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή έκρυβαν αρνητικές εκπλήξεις για το Μαξίμου. Είχε, βέβαια, προηγηθεί και το απίστευτο «καταλάβατε τι ψηφίσατε;» του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνέδρους, αναφορικά με το ζήτημα της ποσόστωσης στη συμμετοχή βουλευτών – υπουργών. Και ακολούθησε κάτι ακόμα πιο απίστευτο. Οι σχεδόν 3.000 σύνεδροι ξαναψήφισαν και τελικά ενέκριναν την εισήγηση του προέδρου.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ εκλογής της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν το νέο βαρύ εσωκομματικό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό.

ΣΑΝ κερασάκι στην τούρτα ήρθε, χθες, και το κείμενο – βόμβα των «53+», της τάσης της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με απλά λόγια απαιτούν από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ξηλώσει τον Πάνο Σκουρλέτη από το υπουργείο Ενέργειας στον επικείμενο ανασχηματισμό. Και εδώ τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ σοβαρά, καθώς το Μαξίμου έχει προαναγγείλει την εκπαραθύρωση του υπουργού εδώ και ημέρες.

ΚΑΙ σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξαφνικά, ξέσπασε και εσωκομματικός πόλεμος για την ΕΡΤ με αφορμή την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου.

ΕΙΝΑΙ προφανές για ποιο λόγο υπάρχει μεγάλη αναταραχή, η οποία όμως δεν είναι… ωραία κατάσταση στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι βλέπουν πως το τέλος πλησιάζει. Η κατάσταση στην οικονομία παρά τα ωραία λόγια των ψευδοαφηγημάτων χειροτερεύει. Ηδη φαίνεται πως από τη δεύτερη αξιολόγηση θα προκύψουν και πρόσθετα μέτρα. Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι σχεδόν βέβαιο πως πηγαίνει τουλάχιστον για το 2018. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Παππά, η κυβέρνηση βγαίνει βαριά πληγωμένη ηθικά. Η υπόθεση Αρτεμίου, που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», έχει δημιουργήσει νέα αποσταθεροποίηση στο Μαξίμου.

ΕΠΕΙΔΗ οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, βλέπουν πως το τέλος πλησιάζει προσπαθούν είτε να διασωθούν είτε να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα. Οι απανωτές αστοχίες στην κεντρική στρατηγική που υιοθετεί το Μαξίμου και οι «υπερεξουσίες» του Νίκου Παππά έχουν ενοχλήσει πολλούς στην κυβέρνηση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί και, μάλιστα, με απρόβλεπτες συνέπειες…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου