Η μάσκα περί ηθικής

24/10/16 • 10:05 | UPD 24/10/16 • 10:05

Πρέπει να μας τρομάζουν περισσότερο τα σκάνδαλα ΣΥΡΙΖΑ, η εμπλογή στη Δικαιοσύνη, η επιχείρηση ελέγχου στα ΜΜΕ, το πελατειακό σύστημα, η χυδαιότητα των ΣΥΡΙΖΑίων υπουργών

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ποιο ήταν, εν τέλει, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς; Για να ακριβολογούμε: Ποιο ήταν το ηθικό πλεονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγας. Και για να ακριβολογήσουμε: Ποιο ήταν το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ηθική και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες εν διαστάσει…

Το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν είχε καταλάβει ως την 25η Ιανουαρίου 2015 την εξουσία. Επομένως, δεν είχε δώσει τα ολιγαρχικά σημεία γραφής τα οποία σήμερα είναι εμφανή από διαστήματος. Δεν είχε επιδείξει τον αυταρχισμό από τον οποίο εμφορούνται καθεστώτα, που λέγοντας ότι «έρχονται από μακριά», ψάξτε να βρείτε σε ποιον εμφύλιο ανάγουν την ιστορία τους.

Αν ερευνήσουμε περισσότερο θα ανακαλύψουμε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε καταλάβει την εξουσία, γιατί ο λαός τον περιόριζε στο 4% αλλά τα… συριζόπουλα – με τις διάφορες κατά καιρούς οβιδιακές μεταμορφώσεις του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ- νέμονταν τις παροχές των κομμάτων εξουσίας: Επί Νέας Δημοκρατίας εξασφάλιζαν εύκολη πρόσβαση. Ιδιαίτερα σε σχέση με τον Πολιτισμό και τα κρατικά ΜΜΕ. Υπήρχαν-υπάρχουν και πρωτεύοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία εκαυχώντο-καυχώνται για στενές σχέσεις… Λες και έφερε βαρέως η Νέα Δημοκρατία την παρακαταθήκη του Λαϊκού Κόμματος το οποίο επωμίσθη τον αγώνα εναντίον του εκκουμουνισμού της χώρας. Λες και τους χρωστούσαν, επειδή δεν άφησαν να γίνει η Ελλάδα Βουλγαρία.

Επί ΠΑΣΟΚ είχαν προνομιακές σχέσεις ως συνοδοιπόροι στην ευρύτερη αριστερά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΑΜιτών, ψηφίζοντας ομαδικά ΠΑΣΟΚ, ανέδειξαν τον Α. Παπανδρεου στην εξουσία, το 1981. Σήμερα, ο κορμός στελέχωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από τις τάξεις του παλαιού ΠΑΣΟΚ και μερικώς από δήθεν καραμανλικούς.

Ομως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε το απόθεμα παντός πλεονεκτήματος. Η αλήθεια είναι ότι δυο χρόνια στην εξουσία ήταν ελάχιστος χρόνος για να το εξανεμίσει. Ομως, τα κατάφερε. Ακόμη κι αν δεν το αποδείκνυαν οι μετρήσεις που καταγράφουν τη συντριπτική πτώση και αναξιοπιστία του, είναι διάχυτη στην κοινωνία η απογοήτευση από τις δεκάδες υποσχέσεις-τυράκια στις φάκες των αλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να μας τρομάζει περισσότερο και από τα συντρίμια της oικονομίας και από τα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής είναι η διακυβερνητική αγωγή ΣΥΡΙΖΑ: Τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Η επιχείρηση ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Το πελατειακό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Η χυδαιότητα των ΣΥΡΙΖΑίων υπουργών.

Η κυβέρνηση που έπεται πρέπει να στρέψει τα νώτα της στον δρόμο της επικίνδυνης δημαγωγίας, που άνοιξε διάπλατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να κάνει τη διαφορά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου