Η έρευνα για τα capital controls σκοντάφτει σε πολιτικά πρόσωπα

24/10/16 • 09:51 | UPD 24/10/16 • 09:51

Η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς φτάσαμε στα capital controls ύστερα από καταγγελίες πολιτών, όμως δύσκολα θα καταλήξει σε συμπεράσματα εάν δεν έχει τη συνδρομή της Βουλής.

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Αγορά», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διερευνά υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας τις συνθήκες της περιόδου που ξεκίνησε για την Ελλάδα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Εκείνη τη νύχτα υπουργοί που έβγαιναν από το Μαξίμου όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Παππάς μιλούσαν για «νίκη της δημοκρατίας» και για το «ξημέρωμα μιας ωραίας ημέρας για την Ελλάδα» όταν την ίδια ώρα καταθέτες συνέρρεαν στα ΑΤΜ για να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Τα αδικήματα που διερευνώνται φτάνουν έως και αυτό της εσχάτης προδοσίας και της αλλοίωσης του πολιτεύματος, ενδεικτικά της σοβαρότητας της υπόθεσης. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της πρώτης περιόδου Τσίπρα-Βαρουφάκη όμως το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προσκρούει στην κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορέσει να αντισταθεί για πολύ στο αίτημα της κοινής γνώμης να μάθει την αλήθεια για τα capital controls, που πλέον παίρνει και τη μορφή δικαστικής διερεύνησης. Αλλωστε οι αποκαλύψεις είναι αλλεπάλληλες και έρχονται πότε από το βιβλίο των Γάλλων δημοσιογράφων για τις συνομιλίες Ολάντ-Πούτιν περί δραχμής και πότε από το άλλο συγγραφικό έργο του οικονομολόγου Γκαλμπρέιθ που συμμετείχε στην κλειστή ομάδα Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα.

Το ζήτημα είναι ότι πολύ γρήγορα η δικαστική έρευνα θα σκοντάψει σε πολιτικά πρόσωπα και θα διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή, όπου εκεί θα φανεί ποιος θέλει να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα της περιόδου και ποιος θέλει να τα συγκαλύψει.

Η ζημιά στην οικονομία από τα capital controls είναι τεράστια. Το τραπεζικό σύστημα χρειάστηκε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που έγινε σε τιμές-ψίχουλα με αποτέλεσμα οι συστημικές τράπεζες να περάσουν στα χέρια ξένων funds και τα μερίδια του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να εξαϋλωθούν. Επίσης οι φορολογούμενοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με δυσθεώρητους φόρους και άγρια λιτότητα λόγω της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση. Ο λογαριασμός κυμαίνεται μεταξύ 40 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης της Αριστεράς και είναι πολύ μεγάλος για να περάσει χωρίς διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Παρακολουθώντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεχώριζε η φιγούρα του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη. Εμοιαζε σαν ξένο σώμα, έχοντας φροντίσει μάλιστα να διαχωρίσει εγκαίρως τη θέση του σχετικά με ζητήματα του χαρτοφυλακίου του όπως η πώληση μεριδίων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ. Ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται ότι προτιμά να μείνει εκτός συζητήσεων με την τρόικα είτε μετακομίζοντας σε άλλο υπουργείο είτε παραμένοντας απλός βουλευτής.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο «ΤΣΑΚΑΣ»
Στην απάντηση που έστειλε ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για τις συναντήσεις που είχε στο Μαξίμου παραδέχθηκε ότι πράγματι στις 10 Οκτωβρίου βρέθηκε στο κυβερνητικό στρατηγείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση υπέβαλε εκ μέρους λογαριασμού πελάτη του πρόταση «με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία». Δεν έχουμε «ενδυματολογικά ταμπού» αλλά πρώτη φορά βλέπουμε δικηγόρο να κομίζει επενδυτική πρόταση για την Ελλάδα και να συναντά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο Μαξίμου ντυμένος με μπλουτζίν και κρατώντας νάιλον σακούλα σούπερ μάρκετ. Από την εποχή του «Τσάκα» που θα αγόραζε τον Παναθηναϊκό με σαγιονάρες και ταξί είχαμε να δούμε τέτοιες επενδυτικές κινήσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap