Πιστεύω και ελπίζω ότι το ΣτΕ θα αρθεί στο ύψος του

23/10/16 • 07:29 | UPD 23/10/16 • 07:29

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την περασμένη Τετάρτη, επειδή το Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία αλλά έκρινε το βάσιμο και νόμιμο, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν αναμενόμενη.

manitakis-arthrografosΓράφει ο Αντώνης Μανιτάκης*

Δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία κρίθηκε το παραδεκτό των αιτήσεων ακυρώσεως, όμως, προϊδεάζει ότι και επί της ουσίας το Δικαστήριο, αν όχι με την ίδια πλειοψηφία, θα πρέπει να καταλήξει στην αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Αυτό φυσικά κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, γιατί θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση που θα γίνει και από τα επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, εν όψει και των καινοφανών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και της παράκαμψης του ΕΣΡ, ότι θα κρίνει συνταγματικό το νόμο σε όλα του τα σημεία.

Το θλιβερό είναι ότι όλα αυτά διεξάγονται στο πλαίσιο μιας οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, στην οποία διακυβεύονται η συνταγματική νομιμότητα και το κύρος της Δικαιοσύνης. Πιστεύω και ελπίζω ότι το ΣτΕ θα αρθεί στο ύψος του. Πιστό στις φιλελεύθερες και δημοκρατικές παραδόσεις του, θα προασπίσει ακόμη μία φορά τη συνταγματική νομιμότητα και το κύρος της Δικαιοσύνης, που τόσο βάναυσα πλήττεται τον τελευταίο καιρό.

*Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής