Ελλείψεις θλιβερές

22/10/16 • 12:42 | UPD 22/10/16 • 12:45

Οι φορές που οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας έκαναν δήλωση με πολιτικά ή εθνικά χαρακτηριστικά είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Αυτή όμως που ανακαλεί αυτόματα η μνήμη μου, ιδίως τώρα που «ούτε μέσα, ούτε έξω πάμε καλά», είναι του Κωστή Στεφανόπουλου, ενώπιον Κλίντον.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Στις 19 Νοεμβρίου 1999, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκεπτόταν την Αθήνα. Στον λόγο του, στην αρχή, όπως άλλωστε είθισται σε τέτοιες περιστάσεις. αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας- ΗΠΑ. Ομως, ο Κ. Στεφανόπουλος, άνδρας ακέραιος και με πατριωτικό φρόνημα, δεν έμεινε στις διπλωματικές ευγένειες. Βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των διατάξεων του Δικαίου της Θαλάσσης αλλά και οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας έναντι της Συνθήκης της Λωζάννης δεν γίνονται αποδεκτές: «Οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσεις της τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάννης συμφώνως προς τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος…». Είχε προηγηθεί, τρία χρόνια νωρίτερα, 30 Ιανουαρίου 1996, η κρίση των Ιμίων, που οδήγησε στα πρόθυρα σύρραξης. Τότε, Αμερική και ΝΑΤΟ επενέβησαν πυροσβεστικά για να δεχθούν από βήματος της Βουλής τις ευχαριστίες του Κ. Σημίτη.

Ωστόσο, η προφητική -σήμερα- ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου είχε και μια δεύτερη παράγραφο: «Η Ελλάδα», είπε, «είναι κράτος ειρηνικό, σεβόμενο τις διεθνείς υποχρεώσεις του, με άριστα λειτουργούν δημοκρατικό πολίτευμα, με ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία, μέλος της ΕΕ και πολλών διεθνών οργανισμών, σημαντικός παράγων σταθερότητος εις την περιοχήν των Βαλκανίων». Ευτυχώς που ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν μπορεί τώρα να ξέρει ότι το «άριστα λειτουργούν δημοκρατικό πολίτευμα» αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου σαν κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια.

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επιθετικότητα της Τουρκίας μάλλον κάτι θα πει στο δείπνο προς τιμήν του αποχωρούντος Ομπάμα. Αυτό του είναι εύκολο. Αλλά, πώς γίνεται ένας έγκριτος συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός δάσκαλος πολυετούς θητείας να μην έχει βρει ως τώρα μία λέξη για να σχολιάσει τον οικτρό εκφοβισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στον πυλώνα της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη;

Δεν άκουσε, δεν διάβασε, δεν είδε ότι ο εκβιασμός των ανώτατων δικαστών φτάνει ως τη δημοσιοποίηση «ιστοριών» για αγρίους, στο πρωτοσέλιδο του επίσημου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ; Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε για γνωστούς λόγους. Οχι, πάντως, και για έλλειψη ήθους…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου