Πόλωση για έναν

10/09/19 • 08:16 | UPD 10/09/19 • 08:16

Μία ουσιώδη διαφορά είχε η φετινή παρουσία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με εκείνες του Αλέξη Τσίπρα τα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός: η διάθεση για συναινέσεις.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ο κ. Τσίπρας ανήκει στη σχολή των πολιτικών που φτιάχνουν τους εχθρούς τους και στη συνέχεια τους κατατροπώνουν. Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα εξουσίας χρησιμοποιώντας σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα επιθετική ρητορική απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ενδεχομένως η Ιστορία θα αποφανθεί ότι δεν γινόταν αλλιώς. Οτι αν ο Αλέξης Τσίπρας στα χρόνια των Μνημονίων είχε δείξει έστω κάποια ελάχιστη διάθεση εθνικής συνεννόησης, δεν θα έβρισκε ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία, η οποία αποζητούσε κάποια μαγική εναλλακτική πρόταση για να απαλλαγεί από τα δεινά που είχαν επιβάλει οι δανειστές.

Ομως τώρα είμαστε σε μία άλλη περίοδο και τα ζητούμενα είναι διαφορετικά: αν, για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές της κρίσης, θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγει τη μοίρα του Αντώνη Σαμαρά, που φορτώθηκε το δεύτερο Μνημόνιο και το πλήρωσε εκλογικά. Αλλά δεν είμαστε εκεί…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε – και σε πολύ μεγάλο βαθμό το πέτυχε- να δείξει ένα πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Ενα πρόσωπο μη επιθετικό – παρά το γεγονός ότι το αντίθετο θα ικανοποιούσε το θυμικό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δημοσιευτεί στην «Εφ.Συν.» η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: ήταν άλλη μία συνέντευξη Τσίπρα – χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση της εικόνας του. Μία συνέντευξη επιθετική, που προδιαθέτει για σκληρή αντιπολίτευση, χωρίς τίποτε να πέφτει κάτω.

Ωστόσο, μία αντιπαράθεση τέτοιου χαρακτήρα προϋποθέτει δύο στην αρένα. Δεν είναι εύκολο να συντηρήσει κάποιος την πόλωση όταν επιτίθεται αλλά δεν παίρνει απάντηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να συντηρεί την ένταση. Εχοντας αναλάβει την πρωθυπουργία αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των δανειακών προγραμμάτων, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κριθεί από την αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, αλλά από τα αποτελέσματα της οικονομίας στην τσέπη των πολιτών. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap