Breaking News

Πέθανε ο πρόσφυγας που μαχαιρώθηκε στη Λέσβο την παραμονή Πρωτοχρονιάς

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ αφίσες που κρατούσαν οι δύο διαμαρτυρόμενες μετανάστριες έξω από το κέντρο υποδοχής στη Μαλακάσα ήταν καλοτυπωμένες, γραμμένες στα ελληνικά κι έγραφαν: «Η Μαλακάσα είναι φυλακή, δεν γυρνάμε πίσω! Θέλουμε σπίτια και σχολεία μέσα στις πόλεις».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Είναι αδύνατον να τις είχαν γράψει οι ίδιες. Τα ίχνη κάποιας ΜΚΟ είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Λίγες ώρες αργότερα στη Μόρια ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια, με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι ό,τι πιο ευαίσθητο υπάρχει στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Τα ανήλικα (πολλά από τα οποία είναι και ασυνόδευτα) είναι απίθανο -για προφανείς λόγους- να ανέλαβαν μόνα τους την πρωτοβουλία της εξέγερσης.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ υπήρξαν αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μεταναστών, είτε με αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών είτε της Εθνικής Οδού. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο η οποία έχει ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά: 1. Αυξάνονται δραματικά οι ροές από την Τουρκία, με τον Ερντογάν σχεδόν να το λέει ευθέως ότι στέλνει κύματα μεταναστών και προσφύγων με διπλό στόχο. Αφενός να πιέσει την Ε.Ε. και να λάβει ανταλλάγματα και αφετέρου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση στο Αιγαίο με αφορμή κυρίως τον ορυκτό πλούτο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 2. Η κλιμάκωση των διαμαρτυριών ακολούθησε την εκκένωση των τριών κτιρίων στα Εξάρχεια, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη.

Και τα οποία, όπως αποδείχθηκε, τα εκμεταλλεύονταν ΜΚΟ και «συλλογικότητες», οι οποίες με τη σειρά τους εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 3. Στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών του οποίου, ως γνωστόν, όλα πήγαιναν τέλεια. Τι κι αν η Ειδομένη και οι Μόριες είναι «επιτεύγματα» που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του «αριστερού ανθρωπισμού» και αποτέλεσαν το όχημα για την πιο «μεγάλη αριστερή μπίζνα» που έγινε στη χώρα…

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με όλα αυτά, η OLAF ερευνά πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμπεριστατωμένες έρευνες για εκατομμύρια πληρωμένες μερίδες φαγητού, τις οποίες δεν τις έφαγε ποτέ κανένας ταλαιπωρημένος πρόσφυγας ή μετανάστης…

ΜΕΣΑ σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον «ανθρωπισμό» του κι όπως με τις φωτιές του καλοκαιριού έψαχνε για τη «ρεβάνς στο Μάτι», τώρα δεν κρύβει ότι αναζητά «δικαίωση» για την απάνθρωπη πολιτική που εφάρμοσε επί 4,5 χρόνια. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης και κραυγαλέας υποκρισίας. Ατυχήσασα όμως, γιατί όσο κοντή μνήμη κι αν έχει κανείς, δεν μπορεί να ξεχάσει: 1. Το «παγκόσμιο νεύμα» που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το 2015, λέγοντας ουσιαστικά «ελάτε». 2. Την πείσμονα -έως σήμερα- άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη διάκριση «πρόσφυγα» και «μετανάστη». Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες. 3. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που έγινε κυρίως για να εξυπηρετηθεί η Α. Μέρκελ σε μια δύσκολη για εκείνην στιγμή, ήταν εξ αρχής «αδύναμη» – όχι με αποκλειστική ευθύνη της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με σημαντική ευθύνη της τότε κυβέρνησης.

ΕΝΑ πρόβλημα που γιγαντώθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω ιδεοληψίας, αλλά και εντυπωσιακής άγνοιας (η περίφημη δήλωση του Α. Τσίπρα ότι… «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα», με αφορμή το μεταναστευτικό είχε γίνει), επιχειρείται τώρα να μετατραπεί σε «αντιπολιτευτικό όπλο». Εστω κι αν ουσιαστικά αποτελεί πολιτικό αυτοχειριασμό, γιατί ως γνωστόν «δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στον πολιτισμό της χώρας να δείξει τη στοργή που πρέπει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «οργανωμένο εποικισμό» που επιχειρείται.

Ορόσημο ανάπτυξης και ανάκαμψης η ΔΕΘ

Κι όμως, μέσα σε μόλις δύο μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα και να βελτιώσει θεαματικά το κλίμα στην οικονομία. Χθες το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έκανε νέο ρεκόρ όλων των εποχών -από την είσοδο της χώρας στο ευρώ-πέφτοντας στο 1,57%. Το Χ.Α. παραμένει το πρώτο σε απόδοση ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και η επενδυτική επανεκκίνηση είναι ήδη ορατή. Ο Κ. Μητσοτάκης πάει στη ΔΕΘ με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και κοστολογημένες κινήσεις φορολογικής -και όχι μόνο- ελάφρυνσης.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ήδη τη βεβαιότητα ότι από τη Δευτέρα το κλίμα και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας «θα είναι ακόμα καλύτερα». Πάει όμως και με ένα μεγάλο «δώρο»: Τις χθεσινές δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ. Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ (που ήταν ο πιο σκληρός παράγων της τρόικας) και η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, έσπευσε να ταυτιστεί απολύτως με την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε «υπερβολικά τα πλεονάσματα» που έχουν επιβληθεί στη χώρα με τη συναίνεση του Α. Τσίπρα και όρισε ως εφικτό στόχο πλεονάσματα της τάξεως του 1,5-2%. Δηλαδή κάτω και από το 2,5% που έχει θέσει η κυβέρνηση ως στόχο. Αν οι καθόλου τυχαίες δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ γίνουν αποδεκτές και από την Ε.Ε. αυτό σημαίνει ότι η λιτότητα θα χαλαρώσει και θα προκύψουν κάποια δισ. ευρώ, ώστε να αξιοποιηθούν για το κοινωνικό κράτος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Μετά και τη ΔΕΘ, λένε οι πληροφορίες, η κυβέρνηση θα είναι ακόμα «πιο πειστική στους επενδυτές» και πιο έτοιμη να αξιοποιήσει τις θετικές εξελίξεις από τους δανειστές.

Ο Αρειος Πάγος ερευνά ήδη τη σκευωρία Novartis

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Ζαχαρής, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών των Α. Σαμαρά, Δ. Αβραμόπουλου και Β. Βενιζέλου, έχει ζητήσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πλήθος εγγράφων από τους καταγγέλλοντες. Οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κληθούν να καταθέσουν, ίσως κι εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η έρευνα για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Α.Π. Ι. Αγγελή, ο οποίος έχει καταγγείλει «παραδικαστικό» με άξονα τον «Ρασπούτιν».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, είναι απίθανο μετά την ολοκλήρωση των δυο ερευνών να μην οδηγήσουν τη δικογραφία στη Βουλή. Εξέλιξη που θα σημάνει και την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που προβλέπονται και έχουν ήδη προαναγγελθεί. Η αποκάλυψη της σκευωρίας της Novartis αναμένεται να ρίξει άπλετο φως σε πολιτικά πρόσωπα, σε δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και σε δημοσιογράφους…

Η Φώφη «παίρνει τα’ όπλο της»

Μετά το μίνι μπαράζ παρεμβάσεων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ., περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, που είναι και έμμεση ανακίνηση θέματος ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ., η Φ. Γεννηματά σήκωσε το γάντι και «έδειξε» στους ενδιαφερόμενους το δρόμο της προσφυγής στη βάση του κόμματος. Η αντίδραση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν άμεση, όχι μόνο γιατί ήταν ενημερωμένη για τις κινήσεις που γίνονταν στο παρασκήνιο, αλλά γιατί ξέρει και κάτι ακόμα.

Ολοι οι «ανησυχούντες» ανήκουν στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να καλοβλέπει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ηγεσία του κόμματος. Το πόσες πιθανότητες επιτυχίας έχει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μια άλλη συζήτηση. Ωστόσο η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. γνωρίζει ότι όλοι οι «ανησυχούντες» (Π. Γερουλάνος, Ν. Παπανδρέου, Δ. Κρεμαστινός κ.λπ.) ανήκουν στους «κηπουρούς» του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους άλλους «κηπουρούς», που έχουν πάει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ…

Απορίες

1. Αφού το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών σημαίνει αναγνώριση της βρετανικής ιδιοκτησίας, τόσο ανόητοι είναι οι Βρετανοί και δεν τα έχουν δανείσει ήδη;

2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ Κ. ΓΑΒΡΑ ΤΙΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ EUROGROUP ΤΟΥ 2015;

Από την στήλη «Δια Ταύτα» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap