Οι πολίτες έχουν βγάλει… απόφαση για το «νόμο Παππά»

20/10/16 • 09:59 | UPD 20/10/16 • 09:59

Είναι γνωστό πως τίποτα δεν είναι τόσο στραβό ώστε να μην μπορεί να πάει χειρότερα. Αποτελεί έναν από τους βασικούς «νόμους του Μέρφι» και επιβεβαιώνεται στην καθημερινότητα. Αυτό θα βιώσει η κυβέρνηση και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Είχε μια τεράστια ευκαιρία να εκθέσει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προκηρύσσοντας έναν απλό διαγωνισμό με «παράβολο» κάποια αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα θα τελείωνε άμεσα, η κυβέρνηση θα πανηγύριζε πως επέβαλε τη νομιμότητα και θα εισέπραττε το «μπράβο» της κοινωνίας. Αλλά δεν έφτανε αυτό στο Μαξίμου. Ηθελε να ελέγξει το μιντιακό τοπίο, γι’ αυτό και τα ξεκίνησε όλα στραβά.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Επικρατείας ήταν σαφέστατη. Θα έδιναν μάχη μέχρι τέλους με τα συμφέροντα και με το νόμο που ψήφισαν θα έβαζαν τέλος στη διαπλοκή. Μπορεί οποιοσδήποτε από την κυβέρνηση να ισχυριστεί πως κάποιος -αδειοδοτούμενος ή μη- καναλάρχης δεν είναι διαπλεκόμενος; Στα πέντε – έξι γνωστά ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών προστέθηκαν κάνα δυο ακόμα. Αυτό έγινε. Βεβαίως, υπάρχει μια αλλαγή. Ο Νίκος Παππάς κάθε δυο – τρεις μέρες συντρώγει με όσους καταγγέλλει ότι επιχειρούν να ρίξουν την κυβέρνηση με μιντιακό πραξικόπημα. Ισως και να εννοούσε πως θα χτυπήσει το «σύστημα» εκ των έσω…

ΣΤΗΝ αρχή εμφανίστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας. Και όλοι απορούσαν πώς μια τέτοια μπαρουφολογία μπορεί να είναι η βάση για νομοθέτηση. Εβγαινε ο Παππάς και εξηγούσε πως τεχνικά στο φάσμα συχνοτήτων μπορούν να εκπέμπουν πανελλαδικά μόνο τέσσερα κανάλια, λες και ο πλανήτης έχει γυρίσει τεχνολογικά στο 1950. Στη συνέχεια το τροπάριο άλλαξε και η εξήγηση για το μαγικό αριθμό «4» αφορούσε τη μειωμένη διαφημιστική πίτα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ γέλιο, βέβαια, έπεσε με τη διάτρητη διαδικασία. Υπολόγιζαν πως το τίμημα θα παίξει από 10 έως 20 εκατομμύρια, αλλά ως γνωστόν το τζογάρισμα κλείνει σπίτια. Ετσι, βρέθηκαν εκτός κάποιοι «προτιμητέοι», ενώ το Καλογρίτσας-gate γκρέμισε και τις τελευταίες αμφιβολίες όσων πίστεψαν στο αφήγημα του Μαξίμου. Κερασάκι στην τούρτα οι καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο ΝΟΜΟΣ μπορεί να κριθεί από το ΣτΕ είτε συνταγματικός είτε αντισυνταγματικός. Αυτό που έχει κριθεί με βεβαιότητα στη συνείδηση των πολιτών είναι πως όχι μόνο δεν δόθηκε καμία μάχη με τη διαπλοκή, αλλά αντιθέτως ζει και βασιλεύει. Γι’ αυτό και ήδη υπάρχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου