Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν, ας πάνε στη… Βουλγαρία

19/10/16 • 10:03 | UPD 19/10/16 • 10:03

Η δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΕ πως όποιος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους και τις εισφορές που θα αυξηθούν από το νέο έτος ας πάει στη Βουλγαρία ήταν απλά το κερασάκι που προστέθηκε στην τούρτα.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει αναμενόμενο λόγω του αριστερού παρελθόντος. Ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σκληρό Μνημόνιο που απέχει από τα υποτιθέμενα ιδεολογικά πιστεύω, είναι το μόνο που δεν έχει… ξεχάσει. Σε κάθε ευκαιρία μπλοκάρει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και οι περισσότεροι υπουργοί διαρκώς δηλώνουν πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσω του κράτους, με δημόσιες επενδύσεις.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ πολλά και συνεχόμενα. Ολη η Ελλάδα έχει δει υπουργούς είτε να «κλαίνε» για αποκρατικοποιήσεις είτε να βάζουν διαρκώς εμπόδια στην υλοποίησή τους.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τις συνέπειες της επιβολής capital controls και το γκρέμισμα όσων ερειπωμένων επιχειρήσεων είχαν αντέξει τα προηγούμενα χρόνια του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας από το 2011 -όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί τότε- πως η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών, απλά αγνόησε τη ζημιά που πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια η πραγματική οικονομία.

ΤΟ ΜΙΓΜΑ των μέτρων του τρίτου Μνημονίου, όπως και των πρόσθετων μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με αύξηση άμεσων – έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

ΑΘΕΛΑ του ο διοικητής του ΟΑΕΕ ομολόγησε την παραπάνω φιλοσοφία της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να δώσει τη χαριστική βολή στον ιδιωτικό τομέα προσπαθώντας να διατηρήσει τα προνόμια στο Δημόσιο. Και δυστυχώς είναι απολύτως κοντόφθαλμη αυτή η πολιτική. Οσοι «μεταναστεύσουν» τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία δεν θα επιστρέψουν ούτε σε 15 χρόνια -ίσως και ποτέ- ενώ ουσιαστικά θα αυξηθεί το μαύρο χρήμα που διακινείται στη χώρα μας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο δυσχεραίνοντας κι άλλο την οικονομική κατάσταση. Και κάθε φορά δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί. Η λύση είναι απλή. Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν, ας πάνε στη… Βουλγαρία.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου