Αύξησαν τους φόρους για τους φτωχούς, άφησαν ασύδοτους τους λαθρέμπορους

19/10/16 • 09:59 | UPD 19/10/16 • 09:59

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης εξαντλούνται στο πώς θα εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και πώς θα διαμορφώσει το δικό της τοπίο σε μέσα ενημέρωσης, Δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές.
amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πριν από 10 ημέρες παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανακάλυψε ως πηγή της διαπλοκής τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» και το τηλεφωνικό κέντρο στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του προέδρου της Ν.Δ. για το λαθρεμπόριο που οργιάζει στη χώρα μας. Ολα έχουν την εξήγησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στην «Καθημερινή», η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει ασύδοτα τα κυκλώματα που ελέγχουν το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Ενώ το 2014 είχαν διενεργηθεί 27.365 έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων με βεβαιωμένο ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ, το 2015 οι έλεγχοι περιορίσθηκαν σε μόλις 8.850 με βεβαιωμένο ποσό 13,5 εκατομμύρια. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς έχουν γίνει μόλις 1.702 έλεγχοι με πρόστιμα που δεν ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο και ανέχεται τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ως πρωθυπουργός πλέον, με τις προγραμματικές του δηλώσεις το 2015 υποστήριζε ότι θα έβρισκε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ καταπολεμώντας τα κυκλώματα στη διακίνηση των καυσίμων. Δύο χρόνια μετά, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το λαθρεμπόριο αλλά αντιθέτως χαλάρωσε πλήρως τους ελέγχους «επιβραβεύοντας» τα συμφέροντα που διακινούν αφορολόγητα καύσιμα και καπνικά προϊόντα.

Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητούσε ο Τσίπρας από τους λαθρέμπορους καυσίμων τελικά τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και ιδίως οι οικονομικά ασθενέστεροι που κατεξοχήν πλήττονται από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση ανέβασε τους συντελεστές ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες ενώ από 1ης Ιανουαρίου αυξάνονται τα καύσιμα κατά 10 λεπτά, τα τσιγάρα και ο καφές, όπου και εκεί αναμένεται να ξεκινήσει το λαθρεμπόριο μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Το σύστημα εισροών-εκροών, που θα περιόριζε την έκταση του προβλήματος στη διακίνηση των καυσίμων, έμεινε στα χαρτιά. Τα στοιχεία των ελέγχων, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν ικανά για να απομακρυνθούν οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών αρχών και να ξεκινήσει έρευνα για το ποιοι ωφελήθηκαν. Εδώ ασχολούνται με το πώς θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη.

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Μετά το γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέα Βουδούρη που παραιτήθηκε διατυπώνοντας βαρύτατες καταγγελίες για το κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού, και η γενική γραμματέας του υπ. Εργασίας κ. Δήμητρα Χαλικιά καρατομήθηκε μετά από καταγγελίες για σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων. Η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί με καμία από τις καταγγελίες, που γίνονται μάλιστα από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Προφανώς ασχολούνται με άλλα σοβαρότερα ζητήματα από το πώς κατανέμονται τα κονδύλια για μετανάστες και ανέργους…

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ που έστειλε στη Βουλγαρία τον επαγγελματία της Δυτικής Μακεδονίας επειδή παραπονέθηκε για τις υψηλές εισφορές απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του υπουργού Εργασίας, ο οποίος είναι ο φυσικός αυτουργός της μετανάστευσης χιλιάδων μικρομεσαίων στη γειτονική χώρα. Η Βουλγαρία πίνει νερό στο όνομα του Τσίπρα κερδίζοντας χωρίς κόπο Ελληνες επενδυτές και νέα κεφάλαια. Αξιος ο διοικητής του ΟΑΕΕ, άλλωστε έχει τόσες κομματικές περγαμηνές, άξιος και ο Κατρούγκαλος που τον διόρισε με βιογραφικό λίγων αράδων.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου