Breaking News

Εάν ήθελε να απαντήσει με χιούμορ στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ το Μαξίμου θα καλούσε τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα να διατηρήσει τις εκπομπές που με την προπαγάνδα κατά της Νέας Δημοκρατίας συσπείρωναν τον κόσμο της παράταξης.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΕΡΤ είναι μία πονεμένη ιστορία αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε έναν έγκυρο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με πρόγραμμα που θα σέβεται τον δημόσιο χαρακτήρα και περιεχόμενο υψηλού επιπέδου που θα προάγει τον πολιτισμό και την ενημέρωση. Στην ΕΡΤ εργάζονται αξιόλογοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα, εάν αισθανθούν ότι η διοίκηση τους εμπιστεύεται και δεν άγεται και φέρεται από υπουργικά γραφεία και συνδικαλιστικοπατέρες που πολλές φορές ασκούν παραδιοίκηση.

Οι λέξεις – κλειδί για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ είναι η λογοδοσία και η αποδοτικότητα. Ολοι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, με κορυφαίο παράδειγμα το ΒΒC, δίνουν λόγο στους πολίτες που άλλωστε είναι οι βασικοί χρηματοδότες τους. Κάθε χρόνο εκδίδεται ο απολογισμός της διοίκησης όπου εκτός από τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού δίνονται πληροφορίες για την παραγωγή πολιτιστικού περιεχομένου, πώς μοιράσθηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων και ποια είναι τα σχέδιά τους για την επόμενη χρονιά. Εδώ εισέρχεται το στοιχείο της αποδοτικότητας.

Ολοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το εάν βλέπουν ΕΡΤ ή ιδιωτικούς σταθμούς, πληρώνουν το ειδικό τέλος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, και έχουν την απαίτηση τα χρήματά τους να επενδύονται με σύνεση και ανταποδοτικότητα. Οχι κατ’ ανάγκην σε χρήμα αλλά τουλάχιστον σε πολιτιστικό προϊόν. Οι παραλογισμοί με τις χρυσές συμβάσεις για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς δυνατότητα απόσβεσης έστω και ενός μικρού κλάσματος της δαπάνης δεν έχουν σχέση με τις προτεραιότητες των τηλεθεατών. Εάν η ΕΡΤ θέλει αθλητικό πρόγραμμα (και πρέπει να έχει όταν διαθέτει ένα αξιόλογο αθλητικό τμήμα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο) μπορεί να αναδείξει σπορ που δεν τυγχάνουν προβολής και να μπει στις αγορές των εμπορικών αθλημάτων με ανταποδοτική λογική και όχι με τρελές πλειοδοσίες που είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό πρωτάθλημα να είναι ακριβότερο από τις μεταδόσεις των αγώνων του Champions League.

Πριν μετατραπεί όμως η ΕΡΤ σε ελληνικό BBC πρώτα πρέπει να ανακτήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις στο παρελθόν έβλεπαν την ΕΡΤ ως «παρακολούθημά τους» ενώ λίγες ήταν οι διοικήσεις που αντιστέκονταν στις κομματικές πιέσεις και έκλειναν με βρόντο τα τηλέφωνα υπουργών, όταν αυτοί επιχειρούσαν παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο. Επί ΣΥΡΙΖΑ όμως ξεπεράσθηκε κάθε όριο. Η ΕΡΤ μετατράπηκε σε κομματικό μαγαζί, παραδόθηκε σε φατρίες που δεν είχαν σχέση μονιμότητας (άρα και ευθύνης για τη μέρα μετά τις εκλογές) με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι οποίοι πίστευαν ότι με τη χονδροκομμένη προπαγάνδα τους θα βοηθούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα. Το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Με τις πρακτικές τους δυσφήμησαν την έννοια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τελικώς ζημίωσαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2015 και μετά, αρκετά ανώτατα διοικητικά και δημοσιογραφικά στελέχη, που είχαν τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, απομακρύνθηκαν ή παραιτήθηκαν διατυπώνοντας σοβαρότατες καταγγελίες για κυκλώματα παραδιοίκησης και «κομματικά παράμαγαζα» εντός του Ραδιομεγάρου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι εάν μετατρέψει την ΕΡΤ από «Συριζαϊκή» σε «γαλάζια» θα στείλει αρνητικά μηνύματα σε όσους τον ψήφισαν για να αντιμετωπίσει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποβάλει την προπαγάνδα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Για αυτό η ΕΡΤ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Η ΕΡΤ πρέπει να αυξήσει την τηλεθέασή της και κυρίως την επιρροή της στην κοινωνία ως ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης και πολιτισμού. Η δημιουργία Εποπτικού Συμβουλίου που θα εκπροσωπεί τις κοινωνικές δυνάμεις και στο οποίο θα αναφέρεται η διοίκηση θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας που ορίσθηκε νέος πρόεδρος, παρά τη θητεία του δίπλα στον Μητσοτάκη, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «κομματικός». Είναι ένας αξιόλογος συνάδελφος που θα πετύχει εάν προτάξει ως καθήκον του να λογοδοτεί στους φορολογούμενους και όχι στην κυβέρνηση. (Κι αν χρειαστεί να κλείνει και κανένα τηλέφωνο σε όσους δεν καταλαβαίνουν την αποστολή του).

Από την έντυπη έκδοση

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap