Ο Αλέξης εκθέτει τον Τσίπρα

18/10/16 • 09:59 | UPD 18/10/16 • 09:59

Είναι αρκετά συνηθισμένο οι πολιτικοί να ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους. Θυμίζει λίγο τις δικαιολογίες που έχουμε όλοι όταν χάνει η ομάδα μας: φταίει ο διαιτητής, φταίει η βροχή, φταίει το γκαζόν ή η πόρνη η μπάλα που είχε πει και ο προπονητής Ιβιτσα Οσιμ πριν από πολλά χρόνια. Εντάξει, μπορεί να φταίει κάτι από τα παραπάνω, αλλά όταν οι ήττες διαδέχονται η μία την άλλη, τότε σημαίνει ότι η ομάδα απλά δεν τραβάει.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΩΣ πέρσι για τις συνεχόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης έφταιγαν το παλιό πολιτικό σύστημα, τα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι δανειστές. Τώρα που σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα άπλυτα της περσινής καταστροφικής διαπραγμάτευσης, το Μαξίμου αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη. Τα ρίχνει σε πρώην συντρόφους, οι οποίοι τότε κατείχαν κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ αφηγείται μια κατάσταση όπου ενώ η κυβερνητική γραμμή ήταν καθαρά φιλοευρωπαϊκή και αναζητούσε εναγωνίως συμφωνία με τους δανειστές, κάποια στελέχη έκαναν… σαμποτάζ. Ο Γ. Βαρουφάκης πήγαινε στα Eurogroup, στον Ντράγκι και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έκανε του κεφαλιού του. Ο Π. Λαφαζάνης διαπραγματευόταν, με δική του πρωτοβουλία, την εκτύπωση δραχμών στη Ρωσία. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου «διέγραφε» το ελληνικό χρέος μέσω της επιτροπής που είχε συστήσει. Προφανώς εκτός γραμμής βάδιζαν και αρκετά ακόμη κορυφαία στελέχη.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, στην προσπάθεια να αποδείξει πως δεν είχε ως plan b το Grexit, εκθέτει εαυτόν ανεπανόρθωτα. Κατ’ αρχάς, ποτέ στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης δεν είχε αποδοκιμάσει τις θέσεις των παραπάνω υπουργών. Αντιθέτως, όταν όσα αποκαλύπτουν τώρα οι ξένοι ηγέτες γράφονταν στον ελληνικό Τύπο, το Μαξίμου υποστήριζε πως δέχεται επίθεση της διαπλοκής.

ΑΝ από την άλλη ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και οι άμεσοι συνεργάτες του, τότε τα πράγματα, δυστυχώς, είναι πολύ πιο άσχημα για τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ομολογεί πως δεν γνώριζε πού βάδιζε η κυβέρνησή του. Ομολογεί πως ο κάθε υπουργός του είχε τη δυνατότητα να ασκεί προσωπική πολιτική για θέματα που δεν αφορούν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη χώρα και όλους τους πολίτες. Και εκείνος… προήδρευε.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας αυτοπαγιδεύτηκε για μια ακόμη φορά. Ας πει στο λαό την αλήθεια. Είτε χαράζει ο ίδιος τη στρατηγική της κυβέρνησής του, οπότε είναι για όλα ενήμερος, είτε απλά δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του και να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το Σύνταγμα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου