Κυβέρνηση… μέρα με τη μέρα

17/10/16 • 10:01 | UPD 17/10/16 • 10:01

Είναι γεγονός πως από πέρσι οπότε και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα και οι υπόλοιποι «σκληροί» τίποτα πια δεν θυμίζει το ταραγμένο εσωκομματικό πεδίο παλαιότερων χρόνων. Ηταν σχεδόν αναμενόμενο πως το συνέδριο θα κυλούσε σε σχεδόν χαλαρούς ρυθμούς, ιδιαίτερα τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά πιεσμένη τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΔΥΟ τρεις κουβέντες που ειπώθηκαν αποδεικνύουν την εικόνα αποσταθεροποίησης που κυριαρχεί στην κυβέρνηση, αλλά και το αίσθημα αβεβαιότητας από το οποίο διακατέχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΗΝ ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε γιατί η κυβέρνηση «έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις» του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Σκουρλέτης ομολογούσε πως δεν είχαν πει ότι θα προχωρούσαν στην πώληση του 17% της ΔΕΗ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα μέλη του Συνεδρίου με απαξιωτικό ύφος και την ατάκα «ή δεν έχετε καταλάβει τι ψηφίζετε ή είστε ενάντια στην εισήγησή μου» για το ζήτημα της ποσόστωσης στη συμμετοχή βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αμέσως μετά όλοι αποδέχθηκαν την άποψη του προέδρου.

ΑΡΚΕΤΟΙ βουλευτές έλεγαν σε πηγαδάκια πως «αν βγάλουμε τον Νοέμβριο, τότε πάμε για… 2019» και ύστερα από λίγες ώρες ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να πει πως «έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολους μήνες».

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ κανείς να ξεχνάει ότι στα μνημονιακά χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε στους 25 μήνες και η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ τερμάτισε τη θητεία της στους 31 μήνες. Η τωρινή κυβέρνηση συμπληρώνει 21 μήνες παραμονής στην εξουσία και ήδη δείχνει πως έχει χτυπήσει «κόκκινο». Από τη μία έχουν στερέψει τα αποθέματα υποσχεσιολογίας, ενώ τα στελέχη της δείχνουν εξαντλημένα από την εφαρμογή μέτρων αντίθετων σε όσα υποστήριζαν επί δεκαετίες. Από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 90%, όχι μόνο δεν πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι.

ΟΤΑΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση αναλώνεται για τις δυσκολίες των επόμενων 30-90 ημερών, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως η κυβέρνηση έχει ήδη μπει σε φάση αποδρομής. Αντιμετωπίζει την πραγματικότητα μέρα με την ημέρα, ενώ η δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί… σχεδιασμό για μαραθώνιο. Ολα δείχνουν πως αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα δεν θα μπορεί πλέον να διαχειριστεί την ακόμα περισσότερο επιβαρυμένη οικονομία.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου