Ωρα για πραγματικές μεταρρυθμίσεις

24/07/19 • 10:33 | UPD 24/07/19 • 10:33

Δέκα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης και τέσσερα περίπου χρόνια μετά από 2 αχρείαστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, δυστυχώς όμως όχι με τους απαιτούμενους ρυθμούς που θα τη βοηθούσαν να κάνει το απαιτούμενο άλμα προς τα μπροστά.

Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών ιδρυμάτων, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ, την τρέχουσα χρονιά, αναμένεται να κινηθεί κάτω από 2%, πιθανότερα γύρω στο 1,8%. Οι αριθμοί αυτοί, εάν επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε για έναν ρυθμό μεγέθυνσης σημαντικά κατώτερο από τους στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, βάσει της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε τα τελευταία 3 χρόνια.

Εάν, λοιπόν, η εκτίμηση μετατραπεί σε γεγονός, τότε το βάρος της νέας κυβέρνησης πρόκειται να αυξηθεί αισθητά από αυτό και μόνο τον παράγοντα. Και με βάση αυτό, οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι στοχευμένες, τολμηρές και αποφασιστικές, με γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης και το δομικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.

Πολιτικές αποφάσεις, όπως είναι αυτή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η επιβράβευση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών με εκπτώσεις φόρων, η μείωση των εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα για την τόνωση της εργασίας, η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και η διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου κάτω από μια ηλεκτρονική στέγη, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, μπορούν να συνθέσουν μια νέα κουλτούρα για τη λειτουργία ενός κράτους φιλικού προς τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον πολίτη.

Πολιτικές αποφάσεις όπως τις παραπάνω εάν τις συζητούσαμε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, η αντίδραση πολλών θα ήταν να σκάσουν στα γέλια, τώρα όμως και με τα όσα δείγματα γραφής έχει δώσει τις λίγες αυτές μέρες το νέο κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αντίδραση είναι ένα καλά κρυμμένο χαμόγελο αισιοδοξίας.

Συνεπώς, τώρα είναι η ώρα και η στιγμή να τραβήξουμε μπροστά και αυτή η ώρα πρέπει να μας βρει έτοιμους. Γιατί δεν αρκούν οι πολιτικές αποφάσεις εάν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε κουλτούρα και αντίληψη για τα πράγματα. Οπως έλεγε και ο Βενιαμίν Ντισραέλι: Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να είσαι έτοιμος όταν έρθει η δική σου ώρα.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap