Το «θετικό σοκ» των 100 πρώτων ημερών

22/07/19 • 09:42 | UPD 22/07/19 • 09:42

Τι ειρωνία! Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν το 2015 πως μόλις γίνει πρωθυπουργός με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τις μνημονιακές επιβαρύνσεις. Πώς τα φέρνει όμως η ζωή!

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Και πώς τα φέρνει η πολιτική! Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός αύξησε και επέβαλε νέους φόρους που κανείς δεν φανταζόταν. Και τώρα, μόλις επέστρεψε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπει τη νέα κυβέρνηση να προχωρά σε φοροελαφρύνσεις που σχεδόν κανείς δεν φανταζόταν και αθροιστικά φτάνουν στο ύψος των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν σε δύο… ΕΝΦΙΑ.

ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, απολύτως λογικό να οργίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που έχει μείνει στο παρελθόν. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «φέρνει και πάλι από την πίσω πόρτα τους δανειστές» και προέβλεψε «επώδυνα ισοδύναμα μέτρα». Είναι ολοφάνερο πως πλέον δεν τον ακούει κανείς. Γιατί εξακολουθεί να ασκεί μια αντιπολίτευση που πολύ απλά δεν συνάδει πια με όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ευνοϊκότερους όρους στις 120 δόσεις. Ούτε υποσχέθηκε ούτε δεσμεύθηκε, απλά το ανακοίνωσε! Και το ανακοίνωσε γιατί η νομοθέτηση θα προχωρήσει άμεσα και η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δέκα χρόνια που νομοθετούνται θετικά μέτρα για τους πολίτες αμέσως μετά τις εκλογές και όχι ως «παροχές» λίγο πριν από τις κάλπες. Και μάλιστα τα μέτρα που θα νομοθετηθούν είναι πιο θετικά από όσα είχαν εξαγγελθεί στην προεκλογική περίοδο.

ΕΤΣΙ θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μειώσεις φόρων από το 2020. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η συνολική επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Μια χώρα όπου όποιος επιθυμεί θα μπορεί να επενδύσει. Μια χώρα όπου οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ψηφιακά από το Δημόσιο. Μια χώρα που δεν θα έχει χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ. Μια χώρα όπου θα δίνεται προτεραιότητα στην Παιδεία και την Υγεία. Και μια χώρα όπου δεν θα κάνει ό,τι γουστάρει ο κάθε μπαχαλάκιας και δεν θα αποφυλακίζονται… χαλαρά ισοβίτες.

ΑΣ καθίσει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στη… γωνιά του και ας γκρινιάζει. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο ούτε χρήμα για χάσιμο. Πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσει μπροστά. Οσο επιμένει σε διχαστικές λογικές και σε τσιτάτα από το παρελθόν τόσο θα βυθίζεται σε βέρτιγκο.

Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του πιο σημαντικού μέρους του προγράμματός της μέσα στις 100 πρώτες ημέρες. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται αυτό το θετικό σοκ.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap