Ερχεται η ώρα της μεσαίας τάξης

12/07/19 • 07:23 | UPD 12/07/19 • 07:23

Τελικά αποδεικνύεται πως δεν ήταν απλά μια προεκλογική υπόσχεση η στήριξη των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ευάλωτων. Η νέα κυβέρνηση θα νομοθετήσει σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε δύο δόσεις, μία στα τέλη Ιουλίου και μία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΠΟ το 2020 και σταδιακά έως το 2022 το κράτος θα «σηκώνει» πολύ λιγότερα χρήματα από τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών. Ενα μέσο νοικοκυριό που τώρα πληρώνει ΕΝΦΙΑ γύρω στα 400 ευρώ θα καταβάλλει πλέον μόλις 280 ευρώ. Και δεν είναι μόνο το κούρεμα στην ετήσια φορολογία ακινήτων.

Η δραστική μείωση των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, σε συνδυασμό με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ το χρόνο για τους επαγγελματίες, θα δώσει τεράστια ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, το μπόνους 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τέλος, η πτώση των συντελεστών ΦΠΑ σε 11% και 22% συγχρόνως με τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, που θα συνδυαστεί και με δραστικό κούρεμα στις εισφορές, θα βοηθήσει σημαντικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η άμεση νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ εκθέτει ανεπανόρθωτα την προεκλογική εκστρατεία fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας; Οτι η Ν.Δ. έχει κρυφό πρόγραμμα με χαράτσια, ότι Ν.Δ. σημαίνει… ΔΝΤ, ότι η Ν.Δ. θα εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας! Πόσο ντροπιαστικό είναι να διαψεύδονται για μια ακόμα φορά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ηταν σύνηθες όσο ήταν πρωθυπουργός, τώρα θα συμβαίνει ενώ βρίσκεται στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, αλήθεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν το τεράστιο πακέτο φοροελαφρύνσεων ή μήπως θα κατέβουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα… μέτρα της Ν.Δ.;

ΜΙΚΡΗ σημασία έχει πια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει σημασία είναι πως εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σιγά σιγά θα βιώσουν μια καλύτερη καθημερινότητα. Υπάρχει, όμως, ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν είναι αστείο ούτε κλισέ. Εδώ και δεκαετίες ακούγεται, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και πραγματικότητα. Και για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να δοθούν κίνητρα φοροαπαλλαγών στους πελάτες – καταναλωτές. Γιατί με τους ελέγχους δεν γίνεται τίποτα άλλο παρά σόου. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap