Σε 13 λεπτά καθάρισε

11/07/19 • 08:43 | UPD 11/07/19 • 08:43

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ήταν καθορισμένη για τις 11 χθες το πρωί. Ξεκίνησε στις 11 και 5 και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε ύστερα από μόλις 13 λεπτά.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο, για πολιτικές φλυαρίες και συνήθεις βαρύγδουπες κοινοτοπίες. Η ραθυμία των Συριζαίων, η νοοτροπία τού «κάτσε να το ξαναδούμε μέχρι να αραχνιάσουν οι φάκελοι στα γραφεία των υπουργών» διαλύθηκε σε 13 λεπτά.

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κ. Μητσοτάκης έθεσε τους στόχους, έδωσε στους υπουργούς τους φακέλους με όσα πρέπει να πετύχουν τους επόμενους 6 μήνες και ανακοίνωσε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του έργου τους από το ενισχυμένο με αρμοδιότητες πρωθυπουργικό γραφείο.
Απλές κινήσεις μάνατζμεντ που δίνουν τον τόνο σε όλο τον κυβερνητικό οργανισμό. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης μέσα σε 24 ώρες τρέχει για να ξεμπλοκάρει την επένδυση του Ελληνικού και ήδη ο πρόεδρος του φορέα του έργου δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε ότι μέσα σε λίγα λεπτά λύθηκαν προβλήματα που λίμναζαν επί χρόνια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε δράση και κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας στην Αθήνα. Ηδη κάποιες «συλλογικότητες» οικειοθελώς αποχώρησαν από τα κτίρια που είχαν καταλάβει προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την πρώτη κιόλας ημέρα τρέχει για τη διάσωση της ΔΕΗ, που από κερδοφόρα επιχείρηση το 2014 έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει ζημίες 250 εκατομμυρίων στο τρίμηνο, και με βάση τα όσα έχει πράξει για άλλες ΔΕΚΟ μπορεί να τα καταφέρει.

Οι φορολογούμενοι βλέπουν τον πρωθυπουργό να καθιερώνει σύστημα αξιολόγησης των υπουργών του ώστε να γίνει αποδεκτό ως χρήσιμο εργαλείο για την επέκτασή του σε όλο τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μέσα σε τρεις ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη κέρδισε το πρώτο βασικό της στοίχημα, που ήταν να δείξει σε όλους τους πολίτες ότι είναι έτοιμη, και ότι θα δουλέψει σκληρά και μεθοδικά χωρίς να συγχωρούνται καθυστερήσεις ούτε για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία για τον κ. Τσίπρα. Σε λίγα 24ωρα ξεχάσθηκε η διακυβέρνησή του, αφήστε που μπορούν πλέον οι διαβάτες να περπατούν στην Ηρώδου του Αττικού χωρίς να πρέπει πρώτα να περάσουν από τις «κλούβες» της αστυνομίας.

Η Μέρκελ συνήθισε στα υπερπλεονάσματα

Αναμενόμενη η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου για το θέμα των ελληνικών πλεονασμάτων. Η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να αλλάξουν οι στόχοι του πλεονάσματος, που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι δανειστές είχαν καλομάθει με τον Τσίπρα, που παρουσίαζε υπερπλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ ακόμη κι όταν η δέσμευση ήταν για μόλις 1,75% και επικρατούσε ύφεση στην οικονομία. Είναι σαφές ότι το Βερολίνο δεν θα σπεύσει να αποδεχτεί αμέσως το αίτημα του Μητσοτάκη να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%. Το 2020 όμως και εφόσον η οικονομία παρουσιάσει ισχυρότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς, το πλεόνασμα μπορεί να προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ και η διαπραγμάτευση να γίνει από άλλη βάση.

«Εδώ Πιονγκγιάνγκ»

Θεμιτή η αμηχανία που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής, παρά την «περιφανή» ήττα των εκλογών με το τιμητικό 31,5%, όπως υποστηρίζουν.

Ωστόσο ορισμένοι στην Κουμουνδούρου νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμη σε προεκλογική περίοδο και αγνοούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης από το καταργηθέν πλέον υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου και στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα αντιμετωπίστηκε από ορισμένους στην Κουμουνδούρου ως προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα Βόρεια Κορέα. Ψυχραιμία, σύντροφοι, θα υπάρχει άπλετος χρόνος για αντιπολίτευση, μην αγχώνεστε από την πρώτη εβδομάδα.

Από την έντυπη έκδοση

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap