«Γκάζια» από την πρώτη μέρα

10/07/19 • 07:37 | UPD 10/07/19 • 07:37

Δεν πρέπει να έχει συμβεί στα πολιτικά χρονικά της μεταπολίτευσης κυβέρνηση να συγκροτείται σε λιγότερες από 24 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης και οι νέοι υπουργοί να βρίσκουν στα γραφεία τους φακέλους με τους στόχους που πρέπει να πετύχουν τους επόμενους 6 μήνες.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η προετοιμασία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που φαίνεται ότι θα υποβάλλει σε «εργασιοθεραπεία» τα στελέχη του. Η εικόνα που προκύπτει από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού είναι θετική. Ο κ. Μητσοτάκης πάτησε «γκάζι» από την πρώτη κιόλας ώρα που κέρδισε τις εκλογές.
Μέσα σε δύο ημέρες επέλεξε υπουργούς «μπολιάζοντας» πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής με τεχνοκράτες που έχουν κολλήσει πραγματικά ένσημα και δεν προέρχονται από την κομματική επετηρίδα.

Εφοδίασε τα μέλη του Υπουργικού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οριοθέτησε στόχους, καθόρισε ασυμβίβαστα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και ανακοίνωσε τη δραστική μείωση γενικών γραμματειών και μετακλητών υπαλλήλων.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να κερδίσει απλώς τη μάχη των εντυπώσεων, ούτε λειτουργεί με πυροτεχνήματα. Δίνει τον ρυθμό που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνησή του για να πετύχει το διπλό στοίχημα για ισχυρή ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το μήνυμα αυτό είναι σημαντικό τόσο για το εσωτερικό όσο και για την Ευρώπη. Οι πολίτες θέλουν μία κυβέρνηση που θα λειτουργεί μεθοδικά βάσει σχεδίου και η καλή αυτή εικόνα έχει σημασία και για τις Βρυξέλλες.

Οι επόμενοι έξι μήνες είναι κρίσιμοι για την πορεία της οικονομίας. Η μεγαλύτερη «βόμβα» που κρατά στα χέρια του ο κ. Σταϊκούρας είναι η ρηχή ανάπτυξη. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ενδοιασμούς σε τέτοια προβλήματα. Αντιμετώπιζε τις αστοχίες στους αναπτυξιακούς ρυθμούς βάζοντας φόρους.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να πετύχει το ακριβώς αντίθετο, να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% μέσω της μείωσης της φορολογίας. Ηδη ο υπουργός Ανάπτυξης συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda προκειμένου να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό που μπορεί να δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας και να κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του ενώ σε επίπεδο συμβολισμού θέλει να πετύχει άμεσα την έναρξη μεγάλων επενδύσεων προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες είναι σημαντικές για νέα κεφάλαια.

Σε σχέση με τη ραθυμία των περισσοτέρων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Κυριάκου ξεκίνησε με ταχύτητες αγωνιστικού μοντέλου της Φόρμουλα 1. Χρειάζεται προσοχή στις «στροφές» που έχει κάθε κυβέρνηση και κυρίως προσήλωση στον τελικό στόχο.

Ο Αθόρυβος Λιβάνιος

Δεν είναι προβεβλημένο πρόσωπο, όμως ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών, είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά της νέας κυβέρνησης.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρει στον κ. Λιβάνιο το πολιτικό στέλεχος που γνωρίζει όσο λίγοι την εκλογική νομοθεσία, τις προβολές των αποτελεσμάτων ανά νομό και δήμο των τελευταίων δεκαετιών και τα εκλογικά συστήματα της Ευρώπης. Ο Στέφανος Μάνος συνηθίζει να λέει ότι πριν ψάξεις να βρεις τη λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει να μάθεις να μετράς τις διαστάσεις του. Ο κ. Λιβάνιος είναι maniac με τους «αριθμούς» και αυτό είναι χρήσιμο για το χαρτοφυλάκιό του.

Συναίνεση αλλά μόνο στα υπουργεία

Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων χαρακτηρίσθηκαν από το κλίμα συναίνεσης, που δεν είχε καμία σχέση με την πολεμική ατμόσφαιρα της προεκλογικής περιόδου.

Είναι θετικό για τη δημοκρατία, αρκεί να μην μείνει μόνο ως μία εθιμοτυπική υποχρέωση των απερχόμενων υπουργών. Ήδη ο Γιώργος Τσίπρας, ξάδερφος του πρωθυπουργού και βουλευτής προανήγγειλε ότι ο Σύριζα θα ξανακατέβει στους δρόμους, προφανώς μαζί με τον Λαφαζάνη. Καλή η συναίνεση, αλλά θα δοκιμαστεί σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και το νέο φορολογικό.

Από την έντυπη έκδοση

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap