Η θετική ψήφος και η ευκαιρία για κανονικότητα

09/07/19 • 10:03 | UPD 09/07/19 • 10:03

Πώς θα σας φαινόταν αν πριν από λίγους μήνες κάποιος έλεγε ότι η Ν.Δ. θα άγγιζε το 40% στις εθνικές εκλογές και θα κέρδιζε με διαφορά 8,3 μονάδων τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο, γίνεται ολοφάνερη η τεράστια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΟΙ πολίτες με την ψήφο τους αποδεικνύουν ότι επιτέλους η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Η Ν.Δ. επέστρεψε στα υψηλά ποσοστά με τα οποία σε όλη τη Μεταπολίτευση «έβγαζαν» κυβερνήσεις. Ολα δείχνουν ότι οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως νέο… ΠΑΣΟΚ στο κλασικό ελληνικό πολιτικό δίπολο. Το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ μπορεί να «κρατήθηκε», αλλά πολύ δύσκολα στο μέλλον θα μπορέσει να αντέξει στην «πίεση». Ο Βαρουφάκης πλέον φαίνεται πως θα παίζει το ρόλο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εκπαραθυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και αυτό ήταν ένα τεράστιο κέρδος για τη χώρα. Και, επειδή η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σταδιακά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάποιοι εκπρόσωποι των «ψεκασμένων». Ετσι, το κόμμα Βελόπουλου ήρθε για να αντικαταστήσει τον Καμμένο και τον Λεβέντη.

Η νίκη της Ν.Δ. είναι ιστορική. Το 40% των πολιτών που την εμπιστεύθηκαν δεν έριξαν αρνητική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θετική ψήφο στο πρόγραμμα και στους σχεδιασμούς του Κυριάκου.

Η Ν.Δ. πλέον έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία, είναι στο «χέρι» της να αποδείξει ότι όντως μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα. Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Η κοινωνία περιμένει την επανάσταση του αυτονόητου. Περιμένει να υπάρξει ασφαλές οικονομικό κλίμα που θα απελευθερώσει επενδύσεις. Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές. Δουλειές κανονικές με μισθούς κανονικούς όχι των τριακοσίων ευρώ. Περιμένει να μειωθούν οι φόροι. Να εξυπηρετείται και όχι να ταλαιπωρείται από το Δημόσιο. Να μεταρρυθμιστεί επιτέλους το εκπαιδευτικό σύστημα και όχι απλώς να αλλάζουν οι Πανελλαδικές. Να υπάρξει πραγματικό σχέδιο εξυγίανσης για τη ΔΕΗ, τις αστικές συγκοινωνίες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

ΤΟ μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της δίχως… εκπτώσεις. Να εφαρμόσει το σχέδιό της με ταχύτητα. Και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητα τις αλλαγές που θα συμβαίνουν. Δεν χρειάζονται επικοινωνιακά τερτίπια, απαιτούνται ξεκάθαρα λόγια ακόμα και σε μεταρρυθμίσεις που μπορεί να συναντήσουν αντιδράσεις είτε από τον ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ είτε από αναχρονιστικούς συνδικαλιστές τύπου… Θύμιου. Η ευκαιρία είναι μεγάλη για τη χώρα. Η ευθύνη είναι τεράστια για τη Ν.Δ. Μόνον, όμως, με ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις θα αλλάξει η ζωή των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap