Breaking News

Τι κέρδισε και τι έχασε ο Τσίπρας στον ΣΚΑΪ

Αδιαμφισβήτητα το θέμα της ημέρας είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Βλέποντας λοιπόν την δίωρη αυτή συνέντευξη εύλογα ο πολίτης διερωτάται εάν ο πρωθυπουργός βγήκε κερδισμένος ή όχι από την συζήτηση. Ήταν σε εχθρικό περιβάλλον; Έκανε ρελάνς στον Μητσοτάκη για το ντιμπέιτ; Έδωσε πειστικές απαντήσεις; Συσπείρωσε το κοινό του;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις τίθενται από τους πολίτες τόσο σε κατ ιδίαν συζητήσεις όσο και στα social media που δίνουν τον τόνο για το τι λέει αυτή η περίφημη κοινή γνώμη. Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα, τι επιχείρησε ο πρωθυπουργός και τι του… βγήκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στον ΣΚΑΪ για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ήθελε απεγνωσμένα μία σκληρή συνέντευξη και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο πολιτικός που δεν έχει να κρύψει τίποτα, σε μία προσπάθεια να κάνει ρελάνς στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του ντιμπέτ. Η συνέντευξη αυτή, όμως, πέτυχε έναν και μόνο σκοπό, να απευθυνθεί στο σκληρό κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε χαμένος επί της ουσίας και κερδισμένος επί της εικόνας.

Χαμένος επί της ουσίας

Ο πρωθυπουργός πιάστηκε σε λεκτικά ατοπήματα και άλματα αρκετές φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης. Στριμώχθηκε για την τραγωδία στο Μάτι και επιτέλους έναν χρόνο μετά αποκάλυψε αυτό που αποκάλυπταν ένα-ένα τα Μέσα στην χώρα. Ότι δηλαδή στο σόου που στήθηκε το βράδυ της πυρκαγιάς όλοι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών. Η δικαιολογία ότι όλοι πάγωσαν μπροστά στις κάμερες είναι τουλάχιστον παιδαριώδης.

Αντιστοίχως δεν αναγνώρισε καμμία ευθύνη για το πρώτο εξάμηνο του 2015 που λίγο έλειψε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις απαντήσεις που έδωσε επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ακόμα και για το κόστος της διαπραγμάτευσης μας είπε πως όχι μόνο δεν χάσαμε αλλά κερδίσαμε κιόλας!

Παράλληλα σε μία αποστροφή του λόγου του αναγνώρισε την αποτυχία της διακυβέρνησής του καλώντας τους πολίτες να τον κρίνουν για όσα έγιναν από τον Αύγουστο του 2018 και ύστερα, από όταν δηλαδή και βγήκαμε από τα Μνημόνια.

Όσες φορές ο πρωθυπουργός δυσκολεύτηκε να απαντήσει επέλεξε την οδό της ευθείας σύγκρουσης με τους δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας μάλιστα προσωπικές ακόμα και οικογενειακές αναφορές, ενώ με κάθε ευκαιρία εξαπέλυε επίθεση στον ΣΚΑΪ στον οποίο πήγε υπενθυμίζουμε με δική του πρωτοβουλία!

Οι απαντήσεις δεν ήταν πειστικές ούτε για τον Μανώλη Πετσίτη, ούτε για τις διακοπές στο σκάφος, ούτε για τον χυδαίο Παύλο Πολάκη τον οποίο και κάλυψε για άλλη μία φορά, ενώ παρουσίασε την αγαστή συνεργασία που είχε με τον Πάνο Καμμένο σαν… αναγκαίο κακό.

Παράλληλα όσον αφορά την κόντρα του με τον ΣΚΑΪ, δεν αναγνώρισε ούτε μία φορά πως είναι λάθος μήνυμα για την κοινωνία και έλλειψη δημοκρατικής παιδείας ο αποκλεισμός ενός Μέσου από τον διάλογο. Μάλιστα είπε πως το εμπάργκο ήταν μία «οριακή απόφαση και δεν έκανε καλύτερη τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι σκοπός του ήταν να… «συμμορφώσει» τον ΣΚΑΪ.

Κερδισμένος επί της εικόνας

Γνωρίζαμε εξ αρχής πως δεν θα δούμε συνέντευξη αλλά αναμέτρηση, καθώς κάτι τέτοιο επεδίωκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος πέτυχε μέσα από τις απαντήσεις του να αλλάξει τον χαρακτήρα της συζήτησης και να επιβάλλει έναν δικό του ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα κέρδισε και τεράστιο τηλεοπτικό χρόνο προβολής εξασφαλίζοντας και πολύ μεγάλη τηλεθέαση.

Μην γελιόμαστε, όμως, το δυνατό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα ήταν, είναι και θα είναι η επικοινωνιακή του δεινότητα. Ο τρόπος που έχει να ανταπεξέρχεται στις συζητήσεις, να μην χάνει τα λόγια του, να διατηρεί έναν ειρμό σκέψης και φυσικά να εμφανίζεται ελκυστικός στην κάμερα, είναι αμίμητα παροιμιώδης. Το κοντέρ, όμως έχει τερματίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος το ξέρει. Γι αυτό και ολόκληρη η επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος είναι στημένη πάνω στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτό που ίσως δεν έχει καταλάβει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι η κυβερνητική θητεία φέρνει και φθορά που σημαίνει ότι παρά τα όποια επικοινωνιακά του χαρίσματα δεν είναι άφθαρτος όπως ήταν μέχρι το 2015.

Έχει πεπραγμένα, καλά και κακά, έχει ευθύνες για τις ζωές μας, ενώ τον ακολουθούν και όλα όσα κάνουν οι συνεργάτες του. Κοινώς, ο πρωθυπουργός όσο καλός κι αν είναι, δεν μπορεί να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Αυτό φάνηκε στις ευρωεκλογές, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι και το ποσοστό που πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και θα του χρησιμεύσει στην επόμενη ημέρα… Και ο νοών νοείτο…

Μία συνέντευξη όπως πρέπει να είναι

Στα της συνέντευξης τώρα, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως ήταν υποδειγματική. Η Σία Κοσιώνη κατάφερε και συντόνισε την συζήτηση κρατώντας τα όρια, ενώ ο Αλέξης Παπαχελάς κατηύθυνε την κουβέντα από την μία θεματική στην άλλη.

Η έντασή της και ο ρυθμός της πλησίαζε τις αντίστοιχες που βλέπουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς όμως, το αυστηρό πλαίσιο που υφίσταται στις ΗΠΑ. Κυριάρχησε ο αυτοσχεδιασμός και η εναλλαγή με συνέπεια να μην υπάρχουν πλαίσια αλλά άλματα από το ένα θέμα στο άλλο.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap