Η στρατηγική του φόβου προκαλεί μόνο θυμηδία

13/06/19 • 07:27 | UPD 13/06/19 • 07:27

Η στρατηγική του φόβου, που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών, έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Χωρίς αποτέλεσμα.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Σύμφωνα με την προπαγάνδα των τελευταίων 24ώρων, που εκπορεύεται από την Κουμουνδούρου ο Μητσοτάκης βασανίζει χελώνες, αυξάνει τον ΦΠΑ στα φάρμακα και είναι έτοιμος να σαρώσει ως οδοστρωτήρας τα δικαιώματα των εργατών, που θα δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το 2015, ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εκφράζοντας την ελπίδα και επενδύοντας στη βεβαιότητα που είχε μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα. Τελικώς, όλοι οι πολίτες, και όχι μόνο όσοι ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και με τα δύο χέρια, πλήρωσαν ακριβά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Τριψήφιος σε δισεκατομμύρια ο λογαριασμός στην οικονομία, που συνδυάσθηκε με τη γενική οπισθοδρόμηση της χώρας. Στην Παιδεία, όπου η αριστεία έγινε συνώνυμη της καθυστέρησης, στη δημόσια τάξη, όπου οι μπαχαλάκηδες αλωνίζουν ακόμη και στο Περιστύλιο της Βουλής και στη Δημόσια Διοίκηση, όπου αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, όπως θα έλεγε και η Χριστοδουλοπούλου, δεν πρόκειται να προχωρήσεις.

Η Ελλάδα από το 2015 έχασε αναπτυξιακές ευκαιρίες, έμεινε στάσιμη όταν η υπόλοιπη Ευρώπη άνοιγε το βηματισμό της μετά την κρίση της ευρωζώνης, η έννοια της προόδου χάθηκε στα διχαστικά κηρύγματα μίσους που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του Μαξίμου για να χτυπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Τώρα τα πράγματα είναι απλά. Οπως εκτίμησε ο Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας μάλιστα στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στο 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτω από το 30%. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βασίζει τον πολιτικό του λόγο στις «δεμένες χελώνες» και στα trolls της Κουμουνδούρου για τον «οδοστρωτήρα» αλλά σε τρία συγκεκριμένα πράγματα. Μείωση φόρων, επενδύσεις για καλές δουλειές και ασφάλεια στους πολίτες. Τα επιχειρήματα αυτά δεν απευθύνονται μόνο στη μεσαία τάξη αλλά στο σύνολο του εκλογικού σώματος, για αυτό και έχουν απήχηση.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι στην πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης θα υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει το έργο του Ελληνικού, που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα κινητοποιήσει κεφάλαια άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε κάθε Χριστούγεννα τους υπουργούς του να δεσμεύονται ότι μέχρι το Πάσχα θα έμπαιναν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Εχουν περάσει 4,5 χρόνια και ακόμη περιμένουμε.

Στον ΦΠΑ, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους βασικούς συντελεστές από 13% και 24% (που είχε καθορίσει ο Τσίπρας το 2015) σε 11% και 23%, αλλά στην Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ότι θα αυξηθεί ο φόρος στα φάρμακα που βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6% και ο οποίος θα εξακολουθεί να υφίσταται.
Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεμείνει με το φόβο και δεν βλέπουν ότι ο Βαρουφάκης διεμβολίζει την αριστερή τους πτέρυγα. Οι «στρατηγοί» αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και η τακτική που έχουν υιοθετήσει, αντί να τρομοκρατεί, μάλλον προκαλεί θυμηδία.

Μείωση επιτοκίων ενόψει Μητσοτάκη

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.
Το επιτόκιο από 0,9% που είχε διαμορφωθεί στην έκδοση του Μαρτίου, έπεσε στο 0,47% ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,2 φορές. Οι αγορές αποτιμούν θετικά την επίσπευση των εθνικών εκλογών ενώ η επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποκλιμακώνει το ρίσκο της χώρας.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για υλοποίηση σχεδίων. Εάν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την προσφυγή στις αγορές με την έκδοση πολυετούς ομολόγου αμέσως μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap