Η ψυχολογία των γκάλοπ

09/06/19 • 15:15 | UPD 09/06/19 • 15:15

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ είναι δημοσκοπήσεις – δεν είναι αποτελέσματα εκλογών. Εμείς, να είμαστε καλά, έχουμε και αποτελέσματα εκλογών και δημοσκοπήσεις, για να πορευτούμε ως την 7η Ιουλίου, οπότε θα τελειώσουν όλα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε την προεκλογική του στρατηγική για την ευρωκάλπη στον μύθο της μικρής διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία. Εβγαιναν τα -περισσότερα- γκάλοπ, τα οποία έδειχναν διαφορές που ξεκινούσαν από τις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Και πώς απαντούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Με επιχειρήματα από το παρελθόν, από το 2015, όταν οι εκλογικές διαθέσεις άλλαζαν με ταχύτητες φωτός στη χώρα μας, λόγω των Μνημονίων, των φόρων, των περικοπών και των απολύσεων.

Τότε, οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει έξω επειδή δεν είχαν κατορθώσει να προβλέψουν τη μεγάλη αποχή, που προερχόταν κυρίως από πολίτες που είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία. Με στόχο να μην πέσει το ηθικό των δικών του ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε εκείνη την αστοχία – και μιλούσε ως την τελευταία στιγμή για ένα ντέρμπι, που δεν έγινε ποτέ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να καταστήσει την εκλογική μάχη αμφίρροπη στα μάτια των περισσότερων ψηφοφόρων…

Το ερώτημα που προκύπτει επομένως, είναι ποιον ωφέλησε το… δήθεν ντέρμπι. Και η απάντηση -εκ του αποτελέσματος- είναι ότι ωφέλησε τον αντίπαλο του ΣΥΡΙΖA: Βέβαιοι, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο να χάσει ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη», αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, είτε ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα είτε απέχοντας. Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που είχαν ως πρωταρχικό κριτήριο ψήφου το «να φύγει ο Τσίπρας», έσπευσαν στην κάλπη για να στηρίξουν το κόμμα τους.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά -με λιγότερη αλαζονεία-, ενδεχομένως θα είχαν πετύχει μία μικρότερη διαφορά. Ομως, ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει. Οι 9,5 μονάδες που βγήκαν από την κάλπη έχουν τη δική τους δυναμική – και δεν υπάρχει προηγούμενο ανατροπής τέτοιας διαφοράς, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πιθανότερο είναι μάλιστα να αυξηθεί η διαφορά στις εθνικές εκλογές. Εκτός αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις εμφανίσουν τη Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάρρευση…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap