Οι προειδοποιήσεις για την οικονομία

18/05/19 • 15:41 | UPD 18/05/19 • 15:41

Η κυβέρνηση, ως συνήθως, επιτέθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, επειδή ο κεντρικός τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μην επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% για το 2019.

Αυτός είναι και ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει στον θεσμό την απαιτούμενη ανεξαρτησία ώστε να υπάρχει επηρεασμός από κυβερνήσεις ή άλλα πολιτικά συμφέροντα.

Αλλωστε, όλοι θυμόμαστε ότι οι πολίτες, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, καταλόγιζαν ευθύνες σε όσους δεν είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως και σε πιεστικό βαθμό για τους κινδύνους, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας εμπάθειας προς αυτήν, αλλά αριθμών της οικονομίας. Ακόμα και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μέχρι τώρα εγκωμίαζαν τον κ. Τσίπρα, αμφισβητούν πλέον και αυτοί κατά πόσο η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο πρωθυπουργός έχει βάλει υπογραφές και για τα πλεονάσματα και για τα μέτρα. Και υπάρχει κίνδυνος τα λεφτά που δίνει τώρα στους συνταξιούχους να χαθούν. Οταν μάλιστα η κυβερνητική πλειοψηφία έχει υπογράψει και ψηφίσει τη νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η-1-2020, η οποία ακυρώνει στην πράξη το προεκλογικό μέρισμα που μοιράζει ο κ. Τσίπρας.

Για αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η οικονομία θα πρέπει να τρέξει για να δημιουργηθούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας, αλλά και για να υπάρχει περιθώριο για κοινωνικά μερίσματα. Για να προστατευθούν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.

Οι προειδοποιήσεις για την οικονομία θα πρέπει να ακούγονται χωρίς υπερβολές, αλλά και να αντιμετωπίζονται χωρίς κομματική διάθεση. Ο δημοσιονομικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και θέλει ένα άλλο μίγμα πολιτικής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap