Η αλαζονεία, το τελευταίο στάδιο πριν από την ήττα

16/05/19 • 12:51 | UPD 16/05/19 • 12:51

«Εγώ δεν χάνω από αυτόν». Η φράση αυτή έχει ακουστεί πολλές φορές στο Μαξίμου από «ανίκητους» που τελικά εγκαταλείπουν το πρωθυπουργικό τους γραφείο. Η αλαζονεία και η υποεκτίμηση των δυνατοτήτων του αντιπάλου είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν πολιτικούς που βρίσκονται σε αποδρομή.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο Αλέξης Τσίπρας από το 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε ανοδική πορεία πετυχαίνοντας εκλογικές νίκες. Επεσε όμως στην παγίδα της οίησης, πίστεψε στη μονιμότητα της εξουσίας, διέπραξε μέγιστο ατόπημα προσπαθώντας να υποβαθμίσει την αξία του πολιτικού του αντιπάλου. Με άλλα λόγια την έπαθε όπως ο Γολιάθ Πολάκης απέναντι στον Δαβίδ Κυμπουρόπουλο.

Πάντως στο Μαξίμου πρέπει να είναι πολύ απελπισμένοι από τις μετρήσεις που φτάνουν στα χέρια τους. Ο «άχαστος» Τσίπρας, που ζητάει από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδοκιμάζουν τον Μητσοτάκη για να τον έχει αντίπαλο στις εθνικές εκλογές, έσπευσε να υποβαθμίσει τις ευρωεκλογές σε δημοσκόπηση, προφανώς γιατί, όπως έχει πει ο ίδιος, «χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει στις κάλπες». Την κάλπη των ευρωεκλογών την έχει βαπτίσει τώρα δημοσκόπηση, μάλλον θα μείνει με τη νίκη στην τηλεθέαση. Γιατί, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, οι πολίτες όπου βρουν ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία διάθεση για «μαύρισμα». Το έχουν αντιληφθεί και οι δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι που ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσφέρει χωρίς μάλιστα να τους ρωτήσουν το κομματικό χρίσμα αυτοί το αποποιούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ο Τσίπρας στα τέλη του 2015 είχε αναλώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι εκλογές δεν κερδίζονται με «κουτσαβακισμούς» και ύβρεις. Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται πια από την τοξικότητα, τον διχασμό και την αλαζονεία. «Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», έλεγαν τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμη δεν είχε έρθει ο λογαριασμός του τρίτου μνημονίου στους πολίτες.

Τώρα που έχουν πληρώσει ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης, οι «εξυπνάδες» του πρωθυπουργού για τον πολιτικό του αντίπαλο απευθύνονται μόνο στον κομματικό του στρατό και όχι στις δυνάμεις της κοινωνίας.

Προχθές υποστήριξε ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να οργανώσει ανοικτή πολιτική ομιλία και ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε με τη χθεσινή του μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα. Τα βλέπουν αυτά στο Μαξίμου και ήδη ψελλίζουν δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ρίχνουν στα συμφέροντα και στη «Μεταδημοκρατία» όταν ο Τσίπρας έκανε παζάρι με καναλάρχες, μείωσε τους φόρους τους, χάιδεψε τους ολιγάρχες και τους έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιο.

Στην αρχαία Ελλάδα όταν κάποιος συμπεριφερόταν με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους συμπατριώτες του και στην πολιτεία θεωρείτο ότι είχε διαπράξει ύβρη. Και ξέρουμε ότι μετά την ύβρη πάντα έρχεται η νέμεσις. Στις δημοκρατίες αυτό εκφράζεται στην κάλπη.

Προσοχή, αναταράξεις στις αγορές

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές με αρνητικές επιπτώσεις στους αδύναμους κρίκους. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν ανοδική πορεία, το χρηματιστήριο παρουσιάζει σημάδια νευρικότητας, ο ΟΔΔΗΧ ανέβαλε την προγραμματισμένη έκδοση τίτλων επταετούς διάρκειας, οι επενδυτές τιμολογούν ακριβότερα το «ρίσκο» της χώρας.

Τα προηγούμενα χρόνια φυσούσε ούριος άνεμος στις αγορές αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της έμεινε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και έχασε όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες. Τώρα που ο άνεμος είναι κόντρα ψάχνουμε για επενδυτές…

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap