Η ήττα που έρχεται και οι… δικαιολογίες Τσίπρα

15/05/19 • 11:09 | UPD 15/05/19 • 11:09

Όταν ένας πολιτικός αρχηγός συνειδητοποιεί πως θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα αρχίζει να ψάχνει δικαιολογίες για την επόμενη ημέρα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Από τη μια ο… λαοπρόβλητος Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς στη χώρα, ότι η κυβέρνησή του κατέχει το αλάθητο και ότι οι πολίτες τον αποθεώνουν. Από την άλλη ξαφνικά, προχθές, άλλαξε τροπάριο για το νόημα των ευρωεκλογών.

ΠΡΙΝ από δύο μήνες τις χαρακτήριζε ως μια μεγάλη μάχη κατά των ακραίων ευρωσκεπτικιστών. Την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους πολίτες στο «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» για την επόμενη τετραετία. Και τώρα λέει ότι οι ευρωεκλογές είναι απλά μια «δημοσκόπηση», απλά θα καταγράψουν τις τάσεις της κοινωνίας. Ναι, είναι ο ίδιος που αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, με διαφορά 3,7 μονάδων από τη Ν.Δ., ζητούσε την παραίτηση Σαμαρά και την προκήρυξη άμεσων εκλογών, γιατί όπως ισχυριζόταν η τότε κυβέρνηση δεν διέθετε λαϊκή πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, ψάχνει δικαιολογίες. Επιχειρεί να υποβαθμίσει το νόημα της ψήφου των ευρωεκλογών. Μπορεί το βράδυ των αποτελεσμάτων να τα ρίξει στην αποχή ή στον περίεργο καιρό που κάνει φέτος τον Μάιο. Για την ώρα καταγγέλλει τη «μεταδημοκρατία» των μέσων ενημέρωσης, που αναμεταδίδουν, σύμφωνα με τον ίδιο, μια στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα και αποκρύπτουν τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης. Οταν ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και στα πιο «σκληρά» φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΛΗΣΕ και για το ρόλο της «μεταδημοκρατίας» που υποστήριζε το «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, όπου όπως είπε τελικά τα «διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης» ηττήθηκαν καθώς το «όχι» θριάμβευσε. «Ξέχασε», βέβαια, να πει για ποιο λόγο εκείνος τελικά εφάρμοσε την πιο επώδυνη εκδοχή του «ναι» πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη λαϊκή ετυμηγορία του 61%.

ΟΣΕΣ δικαιολογίες και να ψάξει να βρει ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρκούν. Σε λίγες ημέρες θα υποστεί βαριά εκλογική ήττα. Και ο πραγματικός λόγος θα είναι ένας και μοναδικός: όλα τα ψευδοαφηγήματα που εφηύρε το Μαξίμου «ηττήθηκαν» και διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.

ΟΙ κωλοτούμπες ήταν απανωτές και δεν αφορούσαν μόνο στο Μνημόνιο, αλλά σχεδόν σε όλα όσα υποστήριζε στο παρελθόν. Το μίγμα πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση «τσάκισε» την ήδη ταλαιπωρημένη από τα δυο πρώτα Μνημόνια μεσαία τάξη. Η υπερφορολόγηση που έφερε τα θηριώδη υπερπλεονάσματα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεν προχώρησε καμία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Και το ξαφνικό μοίρασμα παροχών με φοροελαφρύνσεις και δώρο στους συνταξιούχους έξι ημέρες πριν από τις κάλπες δεν πείθει κανέναν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να «λάβει το μήνυμα» που θα του στείλουν οι πολίτες στις 26 Μαΐου. Θα προσπαθήσει να το υποβαθμίσει. Και αυτό θα το πληρώσει ακόμα πιο ακριβά στις κάλπες των φθινοπωρινών εθνικών εκλογών.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap