Χωρίς οικογένεια

13/05/19 • 07:49 | UPD 13/05/19 • 07:49

Γέμισαν χθες τα σόσιαλ μίντια από φωτογραφίες και ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν πλέον τις Παγκόσμιες Ημέρες και τη χρησιμότητά τους, θεωρώντας πως δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια ακόμα ευκαιρία για να κινηθεί το εμπόριο. Μπορεί να έχουν και δίκιο, όμως υπάρχουν παιδιά ανάμεσά μας που δεν έχουν την πολυτέλεια να σνομπάρουν αυτή τη γιορτή, επειδή απλά δεν έχουν πού να απευθύνουν το «Χρόνια Πολλά». Επειδή για διάφορους λόγους, που θα καταλάβουν όταν πια δεν θα είναι παιδιά, μεγαλώνουν χωρίς οικογένεια.

Εκατοντάδες ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε κρατικές δομές, όπως στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ή σε ιδρύματα, όπως «το Χαμόγελο του Παιδιού». Και ενώ υπάρχουν πολλαπλάσια ζευγάρια πρόθυμα να υιοθετήσουν ή να φροντίσουν κάποιο παιδί για όσο χρειαστεί, το αρτηριοσκληρωτικό σύστημα, που όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, τα αποθαρρύνει. Τουλάχιστον αυτό έκανε μέχρι τώρα. Το πόσο μεγάλη, ανιδιοτελή προσφορά αγάπης υπάρχει φάνηκε από την ανταπόκριση που είχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αναδοχή και υιοθεσία. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα έγιναν 450 αιτήσεις (!), εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή. Σύμφωνα μάλιστα με την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στόχος είναι η αναμονή να μην υπερβαίνει τους 8 έως 12 μήνες, σπάζοντας έτσι ένα ψυχοφθόρο «περίμενε» που μπορεί να ξεπερνούσε και τα 4 χρόνια.

Η σπουδαιότητα της νέας νομοθεσίας είναι επίσης ότι δεν αποκλείει τα προσφυγόπουλα από τη διαδικασία, αλλά ούτε και τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ανάμεσά τους και τα ομόφυλα, στα οποία δίνει το δικαίωμα της αναδοχής. Η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που προστατεύει τους πιο αδύναμους κρίκους της: τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ειδικά σε μια χώρα που η οικονομική κρίση δεν διέλυσε μόνο επιχειρήσεις και περιουσίες, αλλά και την ασφάλεια και ευζωία των παιδιών, τέτοιες νομοθετικές αλλαγές λειτουργούν ως βάλσαμο. Ας ελπίσουμε λοιπόν στην επόμενη Γιορτή της Μητέρας ή του Πατέρα περισσότερα παιδιά να έχουν κάπου να πουν «Χρόνια Πολλά». Διότι, όπως λέει και ο Τατσόπουλος, αυτό που μετρά στο τέλος της μέρας είναι η Καλοσύνη των Ξένων.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap