Θεωρίες συνωμοσίας

20/04/19 • 15:26 | UPD 20/04/19 • 15:26

Γιατί να αφήσουμε την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία θεωρία συνωμοσίας; Ενα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και σύμβολο του Χριστιανισμού, μια αναπάντεχη πυρκαγιά, ένας ερωτευμένος Κουασιμόδος, μπόλικη φαντασία και η θεωρία είναι έτοιμη.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Τι κρύβεται πίσω από τη φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων; Κάποιοι είδαν φιγούρες να κινούνται ύποπτα λίγη ώρα νωρίτερα, μερικοί ορκίζονται ότι είδαν τη μορφή του Ιησού να διαγράφεται πίσω από τις φλόγες, ενώ άλλοι άρχισαν να υποστηρίζουν πως «οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα». Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, σύνορα δεν υπάρχουν. Ετσι, υπήρξαν μέχρι και σερβικά δημοσιεύματα που έγραψαν ότι η καταστροφή ήταν Θεία Δίκη επειδή το 2018 είχε υψωθεί σημαία του Κοσόβου στον περίβολο του ναού.

Οπαδοί των ακραίων θεωριών πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Ομως, αν τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα, τα συνωμοσιολογικά τρέχουν ακόμα γρηγορότερα μέσω των social media. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι αναρτήσεις με ανάλογο περιεχόμενο γίνονται viral, προσελκύουν το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών, ακόμα και εκείνων που δεν τα πιστεύουν αλλά θέλουν να κάνουν «χάζι» στις σχετικές αναρτήσεις. Ομως, στο Διαδίκτυο τίποτα δεν απλό, καθώς κάθε κλικάρισμα μεταφράζεται σε απήχηση, η απήχηση «συλλαμβάνεται» από τους αλγόριθμους και ξαφνικά το δημοφιλές στόρι προβάλλει στις πρώτες σειρές των αναζητήσεων, ακόμα και εκείνων που δεν πήραν χαμπάρι ότι κάηκε η Notre Dame. Κάτι που ξεκίνησε από μερικές μονάδες μεταλλάσσεται σε μια ογκώδη ψηφιακή μάζα που συμπιέζει κάθε έννοια λογικής και αντοχής.

Και στην Ελλάδα, βέβαια, δεν πάμε πίσω. Ερευνα που έγινε πέρσι για λογαριασμό της διαΝΕΟσις κατέληξε στο ότι το 28,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Κανείς δεν ξέρει ποιο ακριβώς είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή ότι η Γη είναι επίπεδη (το κίνημα των flat earthers είναι μεγάλο παγκοσμίως και υπάρχουν ανάλογα γκρουπ και στη χώρα μας). Ολα αυτά θα ήταν ακίνδυνα, ίσως και γραφικά ή ικανά να εμπνεύσουν σενάριο για το Χόλιγουντ, αν δεν μεταφράζονται και σε ψήφους. Στην Ελλάδα μπήκαν στη Βουλή πολιτικοί που πιστεύουν στους ψεκασμούς, στις ΗΠΑ κυβερνά κάποιος που θεωρεί την κλιματική αλλαγή απάτη, στην Ιταλία κόντεψε να κυβερνήσει κωμικός που απέτρεπε τους πολίτες από τους εμβολιασμούς. Τι μας κρύβουν;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap