Υπεράνω όλων η εξουσία

18/04/19 • 12:43 | UPD 18/04/19 • 12:43

Newsroom eleftherostypos.g

Η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στο δραματικό 2015, τότε που Ελλάδα βρισκόταν μια ανάσα πριν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ξεχωριστή αξία και αυτό γιατί επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την τυχοδιωκτική φύση της κυβέρνησης.


Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στο Αction 24 είπε ότι το καλοκαίρι του ’15 ήταν ανοικτό ένα σενάριο συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και μόνο για να αποτραπεί το Grexit και η οικονομική καταστροφή της χώρας. Σενάριο που σήμερα δεν υφίσταται επ’ ουδενί, όμως το ενδιαφέρον είναι αλλού: Οτι το κυβερνών κόμμα είχε τη δυνατότητα να συμπαραταχθεί ή να συνεργαστεί με διάφορους τρόπους με άλλα κόμματα για το καλό της χώρας αλλά δεν ήθελε γιατί πάνω από το εθνικό συμφέρον έβαζε και βάζει το συμφέρον του κόμματος και την απρόσκοπτη διαχείριση της εξουσίας. Πολύ απλά, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ διότι ήταν ένας βολικός εταίρος και κυρίως αναλώσιμος, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην πορεία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος όταν το διακύβευμα αφορά το μέλλον της χώρας. Το απέδειξε το 2015 ψηφίζοντας το τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε η διακυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, το αποδεικνύει κάθε φορά που βάζει πλάτη για να αποτρέψει μια οικονομική ή εθνική καταστροφή. Σε αυτή τη λογική ήταν προφανώς και η διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αρχηγό τότε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού υπό τις έκτακτες συνθήκες που βρισκόταν τότε η χώρα.

Κάτι αντίστοιχο άλλωστε έχει πει σε έτερο χρόνο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση από τη στιγμή που στην εξίσωση ήταν και οι ΑΝΕΛ. Αλλά δεν χρειάζονται τόσες αποδείξεις για να καταλάβουμε την πραγματική βούληση του Αλέξη Τσίπρα και του Μαξίμου. Αρκεί να θυμηθούμε ότι όταν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, επέλεξε τον δεύτερο. Ούτε αναγκαστική ήταν λοιπόν η συγκυβέρνηση, ούτε μονόδρομος. Οπότε ας μην ψάχνουν τώρα δικαιολογίες οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκηρύξουν το παρελθόν τους, ισχυριζόμενοι με πόνο ψυχής ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap