Αφύπνιση της παραταξιακής συνείδησης

16/04/19 • 12:27 | UPD 16/04/19 • 12:27

Όσοι βρέθηκαν την Κυριακή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να παρακολουθήσουν την επίσημη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας διέκριναν εύκολα ένα στοιχείο, που δίνει και το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: αυτοπεποίθηση.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο κόσμος της Ν.Δ. πιστεύει στη νίκη σε όλες τις κάλπες και αυτή η αίσθηση ήταν διάχυτη παντού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξυπνήσει την «παραταξιακή συνείδηση» της Κεντροδεξιάς και η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι μαζική.

Η Ν.Δ. οδεύει στις κάλπες όχι μόνο ενωμένη, αλλά κυρίως προσηλωμένη στις απαιτήσεις των πολιτών για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να μην αναφερθεί ούτε μία φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα. Η πραγματική μάχη θα δοθεί μετά τις κάλπες κόντρα στα προβλήματα των πολιτών, αυτό το ξέρουν όλοι στην Πειραιώς.

Η εκδήλωση για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές έδειξε ότι πλέον το δυναμικό του κόμματος εμπλουτίζεται με ανθρώπους που ασχολούνται πρώτη φορά με την πολιτική και έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό τους βίο ή στην επιστημονική τους διαδρομή. Τα 42 πρόσωπα του ψηφοδελτίου ανέλυσαν μέσα σε λίγα λεπτά ο καθένας τις θέσεις τους και το όραμά τους για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ τα αλληλομαχαιρώματα για τον Κουρουμπλή γίνονται πλέον δημοσίως.

Το Μαξίμου δεν έχει αφήσει λάθος που να μην το έχει κάνει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμη μαδάει τη μαργαρίτα για το εάν θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες ή θα εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερο την έλλειψη διακυβεύματος. Εκτός εάν στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μπορούν να μαζέψουν ψήφους φοβερίζοντας τους πολίτες ότι «ο Βέμπερ είναι ανθέλληνας».

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ασχολείται με θέματα που αφήνουν ασυγκίνητους τους ψηφοφόρους. Το τελευταίο ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους του μόχθου είναι εάν θα υπάρξει προοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τζουμάκα και τον Ραγκούση. Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου δεν σημαίνει τίποτα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όταν δεν συνοδεύεται από ελαφρύνσεις στο ιδιωτικό χρέος προς εφορία και Ταμεία. Οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ εξακολουθούν να πληρώνουν 24% ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά τη «γέφυρα» του Μαξίμου με τον Θεοχαρόπουλο και την Κουντουρά.

Ολα δείχνουν ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. μπαίνει συσπειρωμένη και με ξεκάθαρο διακύβευμα να φύγει η κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε συντροφικούς τσακωμούς για τους εναγκαλισμούς με τον Αμβρόσιο και σε διλήμματα που βρίσκονται μακριά από τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Τα έσοδα από τα αεροδρόμια που βρέθηκαν χάρη σε έναν «χαρτογιακά»

Ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο διεσώθη χάρη στα έσοδα που είχε το Δημόσιο από την επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Η καταβολή ποσού ύψους 1,176 δισ. ευρώ έδωσε ανάσα στα έσοδα και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. Ωστόσο, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η επιμονή ενός «χαρτογιακά» από τις Βρυξέλλες, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει τα μισά χρήματα. Ο υπουργός Οικονομικών είχε αποδεχθεί τις εισηγήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για ανανέωση της σύμβασης με ένα ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 550 εκατομμύρια. Στελέχη, ωστόσο, της Κομισιόν θεώρησαν το ποσό αυτό μικρό και ανέπεμψαν το φάκελο της σύμβασης. Ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις και αίφνης το τίμημα διπλασιάστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε εκταμιεύθηκε από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου. Το υπουργείο Οικονομικών «πανηγυρίζει» για την πορεία των εσόδων, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις για το πώς θα υπέγραφε την ανανέωση της σύμβασης με τα μισά λεφτά.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap