Ποια Μονμάρτρη; Τα Εξάρχεια θέλουμε!

15/04/19 • 17:12 | UPD 15/04/19 • 17:27

Αυτό όμως που ειπώθηκε ελάχιστα είναι ότι στην ουσία του θέματος οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν θέλουν να είναι ή να γίνουν Μονμάρτρη. Το μόνο που ζητούν εδώ και χρόνια είναι να επιστρέψει η κανονική ζωή στα Εξάρχεια.

Η σύγκριση της Μονμάρτρης με τα Εξάρχεια από την Κατερίνα Παπακώστα έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων και αντιδράσεων. 

Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς*

Αυτό όμως που ειπώθηκε ελάχιστα είναι ότι στην ουσία του θέματος οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν θέλουν να είναι ή να γίνουν Μονμάρτρη. Το μόνο που ζητούν εδώ και χρόνια είναι να επιστρέψει η κανονική ζωή στα Εξάρχεια.

Να ζήσουν στην αγαπημένη τους γειτονιά όπως το έκαναν πριν από πολύ καιρό χωρίς να φοβούνται να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους όταν δύσει ο ήλιος.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής δεν πρέπει να αλλοιωθεί αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από την σημερινή εικόνα. Τα Εξάρχεια έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν το ορμητήριο ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων και νέων που έχουν μία πολύ πιο επαναστατική άποψη για την ζωή.

Τα Εξάρχεια δεν είναι πλέον φιλόξενο μέρος για φιλοσοφικές ή καλλιτεχνικές αναζητήσεις αλλά στρατόπεδο μπαχαλάκηδων, διακινητών ναρκωτικών, νονών της νύχτας, προαγωγών και νεαρών που τους έμαθαν ότι η επανάσταση είναι η εκτόξευση μίας βόμβας μολότοφ στα ΜΑΤ.

Από τα Εξάρχεια κάθε Σάββατο μεταδίδονται live μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα οι οδομαχίες με τους αστυνομικούς. Και αυτή η μετάδοση δεν είναι τυχαία αλλά προγραμματισμένη!

Η βόλτα των τουριστών στα Εξάρχεια δεν είναι για να περπατήσουν σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας,  αλλά αποσκοπεί στο πώς θα βρουν εύκολα και χωρίς ρίσκο να τους πιάσουν ναρκωτικά ή πώς θα περιηγηθούν χωρίς ενοχές στον αγοραίο έρωτα.

Όταν η νύχτα πέσει στα Εξάρχεια ο άτυχος που δεν θα έχει προλάβει να κρυφτεί κινδυνεύει από τους μπαχαλάκηδες, τις συμμορίες, τους διακινητές ναρκωτικών, τους μπράβους και όλων όσων ξέρουν ότι σε αυτή την γειτονιά κανείς δεν θα τους πειράξει.

Αν κάποιος χαρακτηρίσει υπερβολικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει καλύτερα να απευθυνθεί στους κατοίκους της περιοχής. Οχι στους επισκέπτες! Στους κατοίκους που καθημερινά βιώνουν το άγχος της επόμενης ώρας και θερμοπαρακαλούν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Όλοι αυτοί λοιπόν δεν θέλουν να γίνουν Μονμάρτρη αλλά απαιτούν να ξαναγίνουν Εξάρχεια και το ερώτημα είναι το ποιος θα δείξει την διάθεση και την αποφασιστικότητα για να τους κάνει το χατίρι και να τους επιστρέψει τις ζωές τους!

*O Mιχάλης Μαρδάς είναι αρχισυντάκτης στο EleftherosTypos.gr 

 

Copy link
Powered by Social Snap