Ενα 8χρονο παιδί… διαψεύδει τον Τσίπρα

29/09/16 • 13:45 | UPD 29/09/16 • 13:45

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από είκοσι ημέρες έδωσε «άριστα 20» στον υπουργό Παιδείας για την κανονικότητα που επανήλθε στα σχολεία. Ο πρωθυπουργός και ο Νίκος Φίλης πανηγύριζαν διότι η χρονιά ξεκίνησε με βιβλία, χωρίς κενά εκπαιδευτικών και επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000
  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, χθες, στη Βουλή αγόρευε σαν να είναι εκείνος που θεσμοθέτησε τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Σαν να είναι εκείνος που εισήγαγε τα μαθήματα της πληροφορικής, των αγγλικών, της μουσικής, της θεατρικής αγωγής και των εικαστικών από δασκάλους ειδικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Απευθύνεται σε ψηφοφόρους παραγνωρίζοντας κάτι σημαντικό. Πως δεν μπορεί να κρυφτεί από τα παιδιά, που βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από φέτος τον Σεπτέμβριο στο σχολείο τους. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν ούτε από κόμματα ούτε από υπουργούς. Με την αθωότητα που διαθέτουν περιγράφουν με πολύ απλά λόγια την καθημερινότητά τους στο σχολείο.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο, ήταν η κόρη μου, η οποία φέτος πηγαίνει στην τρίτη δημοτικού. Γελούσε και μου είπε: «Μπαμπά, σήμερα είχε πολλή πλάκα στο σχολείο. Η κυρία που μας έκανε πληροφορική δεν ήξερε να ανοίξει το κομπιούτερ». Στη συνέχεια μου εξήγησε πως «θεατρική αγωγή μάς κάνει μια… κανονική δασκάλα», ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο γιος μου που φοιτά στην τετάρτη δημοτικού, λέγοντάς μου ότι «η δασκάλα των εικαστικών έφυγε από την τάξη πριν τελειώσει η ώρα, γιατί είχε μάθημα σε άλλο σχολείο». Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός πως το ολοήμερο πρόγραμμα ακόμα δεν λειτουργεί σε πλήρες ωράριο, τότε μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα.

ΤΙ ΕΧΕΙ συμβεί στην πραγματικότητα; Το υπουργείο φέτος έστησε μια πολύ ωραία βιτρίνα. «Φόρτωσε» τους δασκάλους να κάνουν και τα μαθήματα ειδικοτήτων, χωρίς να έχει διορίσει ακόμα αναπληρωτές, μόνο και μόνο για να «γεμίσει» το ωράριο και τα παιδιά να σχολάνε στις 13:15, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν κενά. Κενά υπάρχουν και είναι άγνωστο πότε και αν θα καλυφθούν.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ μπορεί να έχουν μικρή σημασία στο πολιτικό σκηνικό που ζει ημέρες «μεγάλης αναταραχής, θαυμάσιας κατάστασης» όπως είχε πει ο πρωθυπουργός. Η τρόικα, η πραγματική οικονομία που βρίσκεται σε κώμα, οι τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στον αφρό της επικαιρότητας. Εχουν, όμως, μεγάλη σημασία για τα παιδιά μας, που όλοι αποκαλούμε «το μέλλον της χώρας». Το δημόσιο δημοτικό σχολείο υποβαθμίζεται και η κυβέρνηση πανηγυρίζει…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου