Όχι επιπολαιότητες στα ελληνοτουρκικά

22/03/19 • 12:21 | UPD 22/03/19 • 12:21

Προκαλεί τουλάχιστον απορίες το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει απροετοίμαστη συναντήσεις ακόμα και σε επίπεδο κορυφής με την Τουρκία, οι οποίες, αντί να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργούν νέα προβλήματα.

Η αρχή είχε γίνει με την επίσκεψη – φιάσκο του Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα, όταν είχαμε στρώσει κόκκινο χαλί στον Τούρκο πρόεδρο για να φθάσει να αμφισβητήσει ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Πριν από μερικές εβδομάδες κανείς δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τη σημασία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, όταν μάλιστα η τουρκική πλευρά είχε κλιμακώσει τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο, με άξονα τις πρωτοβουλίες της Μεγαλονήσου στον τομέα της ενέργειας.
Χθες, στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, ακούσαμε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μιλά ευθέως για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, προκαλώντας την αμηχανία του Ελληνα ομολόγου του.

Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η επισήμανση που με χαρά έκανε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε ότι στα ενεργειακά πρότζεκτ του Αιγαίου θα πρέπει να έχει λόγο και η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, στελέχη της κίνησης «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά κατήγγειλαν την κυβέρνηση Τσίπρα για πολιτικές που ασκεί στη Θράκη σε σχέση με Ρομά και Πομάκους.

Ολα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για την εξωτερική μας πολιτική, τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται στην τελική της φάση, μπορεί να ονειρεύεται Πρέσπες και στο Αιγαίο, όπως μάλιστα έχουν πει και βουλευτές της, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση για να αναλαμβάνει τέτοιου είδους εθνικές πρωτοβουλίες λίγο πριν από το τέλος της θητείας της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap