Βάσκοι και Γαλικία ίσως λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας

25/09/16 • 14:29 | UPD 25/09/16 • 14:31

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας για να εκλέξουν τις τοπικές κυβερνήσεις. Ενα συνδυαστικό αποτέλεσμα στις δύο ισπανικές περιφέρειες ίσως δώσει λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτρέποντας μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση τα Χριστούγεννα.

 

 

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Η Γαλικία είναι εκλογική περιφέρεια του Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά με αυτοδυναμία. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στη δεύτερη θέση. Αν την πάρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), τότε ο αρχηγός του, Πέδρο Σάντσες, θα βγει ενισχυμένος και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις του Ραχόι να στηρίξει διά της ανοχής του μια κυβέρνηση μειοψηφίας στη Μαδρίτη. Αν όμως δεύτερο κόμμα στη Γαλικία βγει ο συνασπισμός En Marea, μια αριστερή συμμαχία με επίκεντρο το Podemos, τότε θα δυναμώσουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα οι φωνές που πιέζουν τον Σάντσες να δώσει τέλος στην ακυβερνησία, υποχωρώντας στις πιέσεις του Ραχόι. Σε περίπτωση που ο Σοσιαλιστής ηγέτης εξακολουθήσει να αντιστέκεται, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ακόμη και κίνηση ανατροπής του.

Από την άλλη πλευρά, μια καλή εμφάνιση του Podemos στη Γαλικία θα δώσει ανάσα ζωής στο σχηματισμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες κορυφής και χάνει τη λάμψη του στην κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση τρίτων εκλογών τον Δεκέμβριο μόνο το Λαϊκό Κόμμα θα αυξήσει τα ποσοστά του, εις βάρος των κεντρώων Ciudadanos. Oι Σοσιαλιστές και το Unidos Podemos (συμμαχία του Ιγκλέσιας με την Ενωμένη Αριστερά), στην καλύτερη περίπτωση, θα κινηθούν στο 21%-22%, όπως τον Ιούνιο.

Το κλειδί της λύσης θα μπορούσε να βρεθεί και στη Χώρα των Βάσκων, όπου κυριαρχεί το μετριοπαθές PNV. Tυχόν συνεννόησή του με τον Ραχόι σε τοπικό επίπεδο, για ζητήματα αποκέντρωσης και περιφερειακών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε κεντρική συμφωνία στη Μαδρίτη, χαρίζοντας στο συνδυασμό Λαϊκού Κόμματος – Ciudadanos – PNV το μαγικό αριθμό 175, ακριβώς 50% της Βουλής! Οι πιέσεις στον Σάντσες, σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνονταν ασφυκτικές.

Την ψυχολογική του ανάκαμψη στη Χώρα των Βάσκων αναζητά όμως και το Podemos, που αναμένεται να κατακτήσει 15-16 έδρες, όσες δηλαδή το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί. Σε ένα ακραίο σενάριο θα μπορούσε, μάλιστα, να σχηματίσει κυβέρνηση Αριστεράς στο «Εουσκάντι» με το αριστερό αποσχιστικό κόμμα EH Bildu, που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Μαδρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στην Ισπανία θα ξεκαθαρίσουν το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε θα οριστικοποιηθεί αν η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση ή θα πάει σε τρίτες κάλπες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής