Τα όμορφα σχέδια όμορφα καίγονται

15/03/19 • 12:21 | UPD 15/03/19 • 12:21

Με τη χθεσινή υπερψήφιση των άρθρων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με πάνω από 180 βουλευτές έκλεισε οριστικά και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» στο οποίο είχαν ποντάρει την πολιτική τους τύχη οι στρατηγοί του Μαξίμου.

Πάνος Αμυράς
  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο κ. Τσίπρας έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει ο ίδιος στον κ. Μητσοτάκη. Η ντρίμπλα της Ν.Δ. να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του ανώτατου άρχοντα από τη διάλυση της Βουλής είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί σε θέση «οφσάιντ» η κυβέρνηση, για να παραμείνουμε σε ποδοσφαιρικούς όρους. Το Μαξίμου πίστευε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα συγκέντρωνε γύρω στις 155 ψήφους, επομένως στη Βουλή θα απαιτούνταν 180 για να αλλάξει οριστικά ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μία τέτοια περίπτωση και με δέλεαρ την απλή αναλογική ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής ώστε να μη συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι.

Αυτό το ενδεχόμενο πλέον ακυρώνεται. Και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, δηλαδή με τη βούληση της επόμενης κυβέρνησης, θα επιτευχθεί η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πολιτικές εξελίξεις.

Το σενάριο του 2014 δεν μπορεί να επαναληφθεί και για το λόγο αυτόν ο κ. Τσίπρας έλαβε μία ακόμη σημαντική απόφαση για το μέλλον της κυβέρνησής του. Φαίνεται ότι εγκαταλείπει οριστικά την επιλογή να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τον Μάιο και προτιμά να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του το φθινόπωρο. Ελπίζει σε μία μικρή ήττα στις ευρωεκλογές και σε ένα πολιτικό θαύμα για ανατροπή των δεδομένων τον Σεπτέμβριο.

Ομως, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ψηφοφορία, τα όμορφα σχέδια όμορφα καίγονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης, ενδεικτικό τα όσα σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το κλίμα γκρίνιας που επικράτησε και κυρίως διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Και μόνο ότι για πρώτη φορά υπήρξαν διαρροές διαλόγων δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί μπροστά σε μία βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και από την επομένη της κάλπης η θέση του θα χειροτερεύσει. Είχε την επιλογή να αιφνιδιάσει με κάλπες στις αρχές του έτους και τώρα διαπιστώνει ότι κάθε μέρα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος. Η εμμονή των επιτελών του με την εξουσία δεν του άφησαν περιθώρια για να σκεφτεί ορθολογικά.

Κατασκευάζουν τώρα και «μακεδονική» μειονότητα

Ηταν ζήτημα χρόνου να διατυπωθεί το αίτημα για διδασκαλία της αποκαλούμενης «μακεδονικής» γλώσσας από τη φιλοσκοπιανή οργάνωση «Ουράνιο Τόξο».

Από τη στιγμή που η Ελλάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών αναγνώρισε τη «μακεδονική» γλώσσα, τα γνωστά στελέχη του «Τόξου» βρήκαν το νομοθετικό πάτημα προκειμένου να αναπτύξουν τις ανιστόρητες θεωρίες τους. Το ζήτημα είναι ότι και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αποκλείει τη διδασκαλία της γλώσσας στα πανεπιστήμια. Οι κίνδυνοι από αυτή την απερίσκεπτη τακτική είναι μεγάλοι και τους επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης. «Θα είναι καίριο λάθος να προγραμματίζουμε την εισαγωγή της διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γιατί αυτό θα σημάνει την ενδυνάμωση όσων υποστηρίζουν ότι υπάρχει “μειονότητα” στη χώρα μας. Η γλώσσα των γειτόνων είναι σλαβοβουλγάρικη, δεν έχει καμία σχέση με τη “Μακεδονία”, ενώ είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι ομιλείται από κατοίκους της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης. Ο ίδιος σημείωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα όσοι γνωρίζουν τη σλαβοβουλγάρικη γλώσσα είναι Ελληνες, ομιλούν την ελληνική και δεν έχουν σχέση με μειονότητες».

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap