Τα πειράματα στην Παιδεία

15/03/19 • 12:17 | UPD 15/03/19 • 12:17

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κατ’ αρχάς πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διανύοντας τους τελευταίους μήνες της θητείας της, επιδιώκει να αφήσει το ιδεολογικό, κομματικό της στίγμα σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικών.

Με απλά λόγια, θέλει να διαλύσει πλήρως την Παιδεία, όπως έκανε με την Υγεία, την ασφάλεια, την καθημερινότητα των πολιτών και, βεβαίως, την οικονομία. Και αυτό χωρίς ουδόλως να ενδιαφέρεται εάν με τις αλλαγές που επιφέρει στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη λειτουργία του Λυκείου προκαλεί αναστάτωση στους μαθητές.

Πολύ περισσότερο δεν φαίνεται επίσης να απασχολεί τον κ. Γαβρόγλου εάν το νέο σύστημα θα είναι λιγότερο δίκαιο και αξιοκρατικό από το σημερινό ή θα πλήττει ακόμα και το αδιάβλητο των εξετάσεων, που επί δεκαετίες έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, και το οποίο ουδεμία προηγούμενη κυβέρνηση είχε διανοηθεί να θίξει.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε από την αρχή της θητείας της ότι όχι απλώς δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταργήσει το θεσμό της αριστείας, όπως ήδη έκανε, αλλά, δέσμια των ιδεοληψιών και κομματικών αγκυλώσεών της, προκρίνει την πλήρη ισοπέδωση.

Ετσι και στο εισαγωγικό σύστημα, και ειδικότερα στις λεγόμενες «πράσινες» σχολές, που θα ορίζονται βάσει χαμηλής ζήτησης, και στις οποίες οι υποψήφιοι θα μπαίνουν μόνο με το απολυτήριο, επιλέγει μια πειραματική διαδικασία, που βασίζεται στον… τζόγο και όχι στις επιδόσεις των μαθητών.

Από τη μία το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» στην Παιδεία και τις εξετάσεις, που αναστατώνει μαθητές και γονείς και μόνο θετικό δεν είναι για την ψυχοσύνθεση των παιδιών, και από την άλλη η εξάλειψη της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας στην αξιολόγηση των μαθητών συνθέτουν ένα επικίνδυνο πολιτικό, εκπαιδευτικό μίγμα, που καλό θα είναι να μην εφαρμοστεί τελικά. Τα πειράματα στην Παιδεία πρέπει να σταματήσουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap