Η κακή μνήμη του κ. Κυρίτση

14/03/19 • 11:32 | UPD 14/03/19 • 11:32

«Δεν μπορεί μια περίπτωση να αναστέλλει μια γενναία νομοθετική μεταρρύθμιση.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ειδάλλως έχουμε δικαιοσύνη αλά καρτ», απάντησε ένας από τους νομικούς που μετέχουν στις επιτροπές που συνέταξαν το νέο Ποινικό Κώδικα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την περίπτωση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που δικάζεται με την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Ασφαλώς και πρόκειται για μια μεγάλη νομική αλήθεια, η οποία και θα μπει στο τραπέζι της δημόσιας διαβούλευσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή από το νομικό κόσμο της χώρας. Και επειδή τα θέματα που αγγίζει ο νέος Κώδικας είναι εξαιρετικά σοβαρά και διαπερνούν τη ραχοκοκαλιά της Δικαιοσύνης, καλό θα ήταν η διαβούλευση να μην περιοριστεί στις 21 ημέρες που όρισε το υπουργείο, αλλά να παραμείνει ανοικτή όσο χρειαστεί.

Ισως σε αυτό το διάστημα να βρει την ευκαιρία να εξηγήσει και τι ακριβώς εννοούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης όταν έλεγε πως δεν ξέρει αν «οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, πάντως τουλάχιστον στα 30 και χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν θυμάμαι να έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ ή από κάτι αντίστοιχο». ¨Η πολύ κακή μνήμη έχει ο κ. Κυρίτσης ή πολύ επιλεκτική. Η περίπτωση της Marfin με τους τέσσερις νεκρούς είναι ίσως η πιο εμβληματικά τραγική περίπτωση για το τι μπορούν να κάνουν οι μολότοφ όταν βρίσκεσαι στη λάθος πλευρά.

Θα μπορούσε επίσης να φρεσκάρει τη μνήμη του ρωτώντας κάποιους από τους τραυματίες αστυνομικούς ή τους απλούς πολίτες που βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται τις μολότοφ και όχι σε εκείνους που τις ρίχνουν. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κυρίτσης διαστρεβλώνει μια πραγματικότητα και ενισχύει την αντίληψη της ατιμωρησίας, ότι μπορείς να πετάς εμπρηστικούς μηχανισμούς και να βανδαλίζεις χωρίς να έχεις σοβαρές συνέπειες. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής προσπερνά με κυνική ελαφρότητα θέματα δημόσιας ασφάλειας που θα όφειλε να τα αντιμετωπίζει με περισσότερο σεβασμό. Είναι ο ίδιος που όταν είχε ερωτηθεί για τις εισβολές Ρουβίκωνα είχε αναρωτηθεί αθώα «έναν που πετάει χαρτάκια τι να τον κάνεις;». Είναι ο ίδιος που είχε γράψει ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβαρύνει οικονομικά τους «μένουμε Ευρώπη». Δηλαδή ο κ. Κυρίτσης δεν έχει πρόβλημα να πέφτουν στα μαλακά οι κουκουλοφόροι, έχει πρόβλημα όμως να μένουν ατιμώρητοι όσοι ψήφισαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ….

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap