«Όποιος πορεύεται με σύμμαχο την απάτη δεν έχει πολύ δρόμο»

14/03/19 • 11:25 | UPD 14/03/19 • 11:25

Να συμφωνήσουμε και με κάτι που είπε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνος Αμυράς
  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

«Όποιος πορεύεται με σύμμαχο την απάτη δεν έχει πολύ δρόμο να διανύσει, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της αποκάλυψης», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας και άθελά του φανέρωσε το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εν όψει των ευρωεκλογών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τον θεωρούν ψεύτη, ο ίδιος έχει μιλήσει στο παρελθόν για «αυταπάτες», που δεν διαφέρουν πολύ από τις κοινές απάτες όταν επαναλαμβάνονται. Και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει και τη στιγμή της αποκάλυψης για όλους.

Το δομικό στοιχείο του προβλήματος του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν επενδύει πολιτικά πια στην «ελπίδα» αλλά ποντάρει στο φόβο απέναντι στη «Δεξιά», που σύμφωνα με τη ρητορική του κουβαλά όλα τα αμαρτήματα του κόσμου. Οπως είναι φυσικό οι φοβέρες του δεν τρομάζουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Η κινδυνολογία του Τσίπρα για την επερχόμενη νίκη Μητσοτάκη φανερώνει αφενός το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στο Μαξίμου και αφετέρου δεν αποτελεί πειστικό αφήγημα για το κυβερνών κόμμα λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Εχουμε δει και στο παρελθόν πρωθυπουργούς να προειδοποιούν τους πολίτες για το τι τους περιμένει εάν επιλέξουν την αξιωματική αντιπολίτευση (και στην περίπτωση Σαμαρά για Τσίπρα να δικαιώνονται μέχρι κεραίας) αλλά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει το μέτρο και πλάθουν παραμύθια με δράκους. Ενδεικτικά είναι τα όσα χώρεσε ο κ. Τσίπρας για τον Μητσοτάκη σε μία μόνο παράγραφο:

«Ολα τα κοινωνικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλωθούν μέσα σε μια νύχτα αν ποτέ ο κ. Μητσοτάκης επιστρέψει στην εξουσία. Το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ. είναι ένα σχέδιο συμμόρφωσης των “απείθαρχων”, των “ατάκτων”. Με την πολιτική τους επιδιώκουν διάλυση της δημόσιας υγείας, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του Δημοσίου, όλα αυτά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πηγή σπατάλης».

Το ωραίο είναι ότι ο Τσίπρας κατατάσσει τον εαυτό του στους «απείθαρχους» του συστήματος όταν αποδείχθηκε ο πιο πιστός και πρόθυμος πολιτικός του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον ψηφίζοντας το Υπερταμείο, αγοράζοντας αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και υπογράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Το αστείο είναι ότι απειλεί πως ο Μητσοτάκης θα διαλύσει το ασφαλιστικό όταν με το νόμο Κατρούγκαλου οι νέες συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 30% και θα ξηλωθούν τα κοινωνικά μέτρα της «πρώτης φοράς Αριστερά» όταν επί ΣΥΡΙΖΑ περιορίσθηκαν στο ελάχιστο το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης και αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τους φτωχότερους.

Εξίσου άσφαιρα είναι τα πυρά του πρωθυπουργού για τη διαπλοκή. Ο στενός κύκλος του πρωθυπουργού θέλησε να φτιάξει το δικό του σύστημα διαπλοκής με τα δανεικά βοσκοτόπια, τους πολυπράγμονες Πετσίτηδες και τα αλλεπάλληλα ραντεβού του Παππά με τους ανθρώπους του λιμανιού, τους οποίους τώρα καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Κανείς ολιγάρχης δεν πιέστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι εθνικοί εργολάβοι εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στις κατασκευές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τόπου στηρίζουν το «γκουβέρνο», οι μπίζνες τους γίνονται χωρίς δυσκολίες, οι επαφές από τη διπλανή πόρτα του Μαξίμου τακτικές, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο τέλειο αδιέξοδο. Βλέπει τις κάλπες να πλησιάζουν, και το προβάδισμα της Ν.Δ. να διευρύνεται και πιστεύει ότι με υπερβολές τύπου Πινοσέτ θα μειώσει τη διαφορά. Γιατί πώς να πείσει ότι έχει ανοίξει μέτωπο με την Ακροδεξιά όταν φέρνει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ρίχνουν στα μαλακά την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής; Για αυτό και συμφωνούμε με τον κ. Τσίπρα. Κάποτε έρχεται η στιγμή της αποκάλυψης.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap