…σαν έγινε σκουπίδι η μάνα των Mακεδονία*

13/03/19 • 11:31 | UPD 13/03/19 • 11:31

H υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τον διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσο προτείνοντάς του το έργο του ΔΡΟΜΕΑΣ να πάει στα Σκόπια και να έρθει από εκεί κολοσσιαίο άγαλμα, ένα από εκείνα που εμπνεύστηκαν Σκοπιανοί καλλιτέχνες, για να αποδείξουν ως προγόνους τους τους αρχαίους Μακεδόνες. Λες και τα αγάλματα θεραπεύουν την υποκλοπή ή την παραχάραξη της Ιστορίας.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ο Βαρώτσος -εμβρόντητος- την ενημέρωσε ότι ο ΔΡΟΜΕΑΣ ανήκει στον Δήμο της Αθήνας, είναι πνευματική του ιδιοκτησία και το εμπνεύστηκε σε συνάφεια με το Καλλιμάρμαρο. Απορρίπτει απολύτως τη μετάβασή του στα Σκόπια.

Πέστε ότι ήταν μια ακόμη άστοχη -από τις πολλές- ενέργεια της Ζορμπά, η οποία εβδομαδιαίως στήνει κι ένα «στρογγυλό τραπέζι» με τον σύντροφό της Λιάκο -κατά προτίμηση στο εμβληματικό Μουσείο Ακροπόλεως- προκειμένου να αποξηλώνεται συστηματικά η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων.

Ομως, όταν η «μνημειώδης» πρόταση διέλαθε στον Τύπο, η Ζορμπά για να διορθώσει το λάθος της διέπραξε μείζον: Απάντησε στη θύελλα των αντιδράσεων ψευδόμενη! Ομως, ο Κώστας Βαρώτσος δυο φορές επιβεβαίωσε την πρόταση που του έκανε.
Με την διπλή διάψευση η υπουργός Πολιτισμού αποκαλύφθηκε απολίτιστη και στερούμενη ήθους.

Πάμε παρακάτω. Η Μυρσίνη Ζορμπά ανήκει στον κύκλο των εθνομηδενιστών. Αγνοεί την ελληνική εθνική συνείδηση. Υποτιμά την εθνική ταυτότητα. Δικαίωμά της ιδιωτεύουσα. Είναι κατά παράβαση του δημοσίου συμφέροντος ως υπουργός Πολιτισμού. Καθήκον της είναι να υπηρετεί την ελληνική παράδοση, την ελληνική Τέχνη, τα ελληνικά Γράμματα, τα τεκμήρια της ελληνικής Ιστορίας, στη διαχρονία τους. Δεν της επιτρέπεται από το Σύνταγμα -διορισμένη από τον πρωθυπουργό και όχι εκλεγμένη από τον λαό- να προωθεί αντεθνικές ιδέες.

Η Μυρσίνη Ζορμπά υπηρετεί τον Αλέξη Τσίπρα και εξυπηρετεί τη διεθνιστική και εθνομηδενιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι όμως τους Ελληνες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνούνται τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, την απόδοση εθνότητας, γλώσσας και ονόματος, υποκλαπέντα από τη Μακεδονία, ως δήθεν γεωγραφικές επεξηγήσεις.

Στο άρθρο 15 της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ότι τα Μέρη θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Πώς το υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού; Μεταφέροντας στην Ελλάδα «καλλιτεχνήματα», που δεν έχουν σχέση με τη σλαβοβουλγαρική ιστορία και την τέχνη και πρέπει να αποσυρθούν από τα Σκόπια;

Αλλά η ενδοτική κυβέρνηση από ιδεοληψία μισεί ό,τι ελληνικό και επέλεξε να υπηρετεί τους πάτρωνές της.

Πόσο προκλητική μπορεί να γίνει η κάθε Μυρσίνη Ζορμπά, μέλος της ομάδας Αντώνη Λιάκου που βλέπει συνωστισμό στη Σμύρνη; Η διαστροφή της ελληνικής Ιστορίας είναι μόνιμη επιστημονική της ενασχόληση.

Φυσικά, η ψευδόμενη υπουργός Ζορμπά δεν θα παραιτηθεί. Μετέστη στη χορεία των χονδρόπετσων Δούρου. Ηγγικεν η ώρα και νυν έστι να σαρωθεί κι αυτή με τον εσμό εκείνων που θέλουν η Ελλάδα να είναι αντικείμενο συναλλαγής.

*Κ. Καβάφης, «Η μάχη της Μαγνησίας»

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap