Εξορθολογισμός ή παραλογισμός ποινών;

13/03/19 • 11:10 | UPD 13/03/19 • 11:10

ΔΕΣ

Ήταν 2015 όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, όριζε τις δύο επιτροπές που θα συνέτασσαν τα σχέδια για το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Μετά από διάφορες παρατάσεις της θητείας των επιτροπών και αφού πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, τελικά τα δύο σχέδια κατατέθηκαν και εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση. Αν κρίνουμε από τα πρώτα σχόλια και τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου καθώς και κοινωνικών φορέων, τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος να τους επισημάνει αυτά που γίνονται αντιληπτά ακόμα και από ένα αγύμναστο στα νομικά μάτι: Οι διατάξεις που αφορούν το βιασμό και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης οδηγούν τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστείας για την αναθεώρηση του άρθρου 336 και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό, οπότε ουδείς μπορεί να πει πως δεν γνώριζε. Το μήνυμα ήταν απλό: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Και όμως, έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και με μεγάλη περηφάνια βγάζει σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο Ποινικού Κώδικα που η λέξη συναίνεση ή η αναφορά σε ψυχολογική βία δεν υπάρχει ούτε στις υποσημειώσεις! Δεύτερο κραυγαλέο «φάουλ» η μείωση των ποινών για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από τα 10-20 χρόνια στα 5-10 χρόνια. «Λεπτομέρεια» που διέφυγε της προσοχής των επιτροπών είναι ότι η ηγεσία της Χ.Α. δικάζεται με βάση το άρθρο 187 του Π.Κ. περί εγκληματικής οργάνωσης!

Κανείς δεν αμφισβητεί τη νομική κατάρτιση των μελών της επιτροπής, ούτε τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ομως μήπως μέσα από αυτή τη σχεδόν καταναγκαστική, εμμονική θα έλεγε κανείς, επιθυμία για εξορθολογισμό (δηλαδή μείωση) των ποινών και αποσυμφόρηση των φυλακών, δημιουργούνται επικίνδυνες νομικές στρεβλώσεις; Είναι δεδομένο πως το υπουργείο θα επανεξετάσει τις διατάξεις αυτές, όπως και άλλες που αφορούν το νόμο περί όπλων, ναρκωτικών, μολότοφ κ.ά. Θα το κάνει όχι μόνο επειδή αυτό επιτάσσει η λογική της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά επειδή αντέδρασε μέχρι και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ….

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap