Το παγόβουνο του 2010 είναι μπροστά

13/03/19 • 10:59 | UPD 13/03/19 • 10:59

Ας αφήσουμε στην άκρη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που με την έκθεσή του για την Ελλάδα προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν ξανά την πορεία της οικονομίας.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Αυτοί είναι «σκιτζήδες», όπως έλεγε κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας. Το πρόβλημα είναι στα ίδια περίπου συμπεράσματα, από άλλη οπτική, κατέληξε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση και προέρχεται από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην οικονομία, ούτε η χώρα μπορεί σε 1-2 χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε 8-9 χρόνια. Εχουμε ένα τεράστιο στοκ δημοσίου χρέους, τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί όπως και το απόθεμα κεφαλαίου που έχει η χώρα για να παράγει».

Σε αυτές τις επισημάνσεις Κουτεντάκη, το ΔΝΤ προσθέτει τους αστερίσκους των αναδρομικών που πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα έτη αλλά και την αδυναμία της οικονομίας να μπει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά λόγω της υψηλής φορολογίας.

Δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης δεν υπάρχουν δικαιολογίες τύπου «κανείς δεν μας προειδοποίησε εγκαίρως» ή «δεν ξέραμε τις διαστάσεις του προβλήματος» όπως ακούγαμε το 2010. Αντιθέτως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν τι μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Το ίδιο και οι πολίτες, που ιδίως επί ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οποιοι υπόσχονται λεφτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανεβάζουν τον λογαριασμό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και ιδίως οι πιο φτωχοί.

Και όπως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην έμαθε τίποτα όχι μόνο από τα δικά της λάθη αλλά και από εκείνα των προηγούμενων. Επαναλαμβάνει το δόγμα «λεφτά υπάρχουν» επειδή έχει δανειστεί προκαταβολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ (βαρύνοντας βέβαια το δημόσιο χρέος) και δεν έχει ανάγκη τις δόσεις των θεσμών. Και ο Γιώργος Παπανδρέου στα τέλη του 2009 κατηγορούσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ανέβασε στα ύψη το έλλειμμα και ταυτόχρονα ανέβαζε τις συντάξεις του ΟΓΑ και μοίραζε παροχές τις οποίες βέβαια πετσόκοψε εις πολλαπλούν μετά το Καστελλόριζο.

Κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ενσωματώνει χιλιάδες προσλήψεις και φουσκώνει τις δημόσιες δαπάνες μέσω δημιουργίας νέων φορέων, υπηρεσιών και άλλων γραφειοκρατικών μηχανισμών. Καμία πρόνοια για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από φόρους και εισφορές. Καμία ανησυχία για τη μείωση των επενδύσεων. Κανένας συναγερμός για την απώλεια όλων των αναπτυξιακών στόχων.

Το Μαξίμου ασχολείται μόνο με το πώς θα περιορίσει την ήττα στις εκλογές και αδιαφορεί για την επόμενη μέρα. Μόνο που το παγόβουνο δεν είναι παρελθόν όταν η χώρα ακολουθεί την ίδια ρότα με εκείνη του 2010.

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς με χατίρια στη Χρυσή Αυγή;

Από το πρωί μέχρι το βράδυ υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θέλουν να ορθώσουν προοδευτικό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πράξει κάτι προκειμένου να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή.

Αντιθέτως, ακόμη και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επαναστάτησε με την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να απαλύνει τις διατάξεις του ποινικού κώδικα για τα αδικήματα στα οποία έχει καθίσει στο σκαμνί η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα η εισήγηση για μείωση της ποινής σε 5-10 χρόνια για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης από το ισχύον πλαίσιο των 10 έως 20 ετών φαίνεται ότι φωτογραφίζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας συνεχίζεται με ρυθμό χελώνας. Στην ανακοίνωση των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σχετικά ότι: «Στη συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”, είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας.

Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap