Μια αλήθεια και μια απορία

24/09/16 • 13:18 | UPD 24/09/16 • 13:18

Εχουμε γράψει αρκετές φορές πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι από τις πιο μετριοπαθείς φωνές της κυβέρνησης, ικανός να συνθέτει και όχι να αποδομεί. Ακριβώς για αυτό πρέπει να έρχεται σε μεγάλη αμηχανία όταν αναγκάζεται να πει αλήθειες που άλλοι σύντροφοι θα έκρυβαν ευχαρίστως.

kontaraki-
  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Η προ ημερών αποστροφή του πως στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο θα συζητηθούν τα λάθη της πρώτης διακυβέρνησης είναι, αν μη τι άλλο, γενναία: «Εμείς θα κάνουμε μια συζήτηση ανοιχτά, να δούμε γιατί είχαμε μια ήττα στη διαπραγμάτευση», είπε δηλώνοντας έτοιμος για τον απολογισμό.

Θα είναι λοιπόν ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο, όχι μονό επειδή θα ακουστούν πικρές αλήθειες για την εποχή Βαρουφάκη που κόστισαν στην ελληνική οικονομία μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ένα τρίτο Μνημόνιο, αλλά και γιατί θα πρέπει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει την πολιτική του ταυτότητα. Αυτό μάλιστα μοιάζει πιο δύσκολο ακόμα και από την… απομείωση του χρέους. Η εκτίναξη του κόμματος από το 4% στο 36% μέσα σε τρία μόλις χρόνια έγινε χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος, χωρίς να έχουν γίνει διεργασίες που θα ένωναν τις διαφορετικές τάσεις και απόψεις ανθρώπων που μέχρι πρότινος τους χώριζε ιδεολογικό χάσμα, χωρίς να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύει πλέον ένα κόμμα εξουσίας. Από τον Γιάννη Μηλιό μέχρι τη Θεοδώρα Τζάκρη η απόσταση ήταν χαοτική.

Η πρώτη ρήξη ήρθε με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη, αλλά ακόμα και τώρα στο μίξερ του ΣΥΡΙΖΑ τα υλικά είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να αφομοιώσει. Αλλοι πανηγυρίζουν για την επένδυση στο Ελληνικό και άλλοι τη θεωρούν βαριά ήττα. Κάποιοι ονειρεύονται τον Στάλιν και άλλοι (κρυφο)αναπολούν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και μία απορία: Είπε ο κ. Τσακαλώτος πως «ιστορικά στην Ευρώπη, η Αριστερά πηγαίνει καλά όχι όταν χειροτερεύει ο οικονομικός δείκτης, αλλά όταν αρχίζει να ανεβαίνει. Ο κόσμος φοβάται όταν χειροτερεύουν οι οικονομικοί δείκτες και έχει συντηρητικά αντανακλαστικά. Εμπιστεύεται την Αριστερά όταν ανεβαίνει ο οικονομικός δείκτης γιατί ξέρει ότι θα διαχειριστεί την ανάπτυξη με πιο δίκαιο τρόπο». Δηλαδή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση οι οικονομικοί δείκτες ανέβαιναν; Ενδιαφέρουσα οπτική για τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου