Κατέρρευσαν όλα τα fake news για την τραγωδία στο Μάτι

12/02/19 • 11:36 | UPD 12/02/19 • 11:36

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά επιβάλλεται να γίνει «μοντέλο» ως προς το ποια λάθη δεν πρέπει να κάνει ο κρατικός μηχανισμός και ποια πρέπει να είναι η πολιτική διαχείριση εκ μέρους των κυβερνήσεων.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Eπιτροπής Γκολντάμερ, που δημιουργήθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τον πρωθυπουργό. Με δυο λέξεις τι λέει το πόρισμα της επιτροπής; Οτι υπάρχει ένα φονικό μπάχαλο στην πυροπροστασία, πως το κράτος λειτουργεί ως… εμπρηστής.

ΑΡΑ ακόμα και η επιτροπή που συστάθηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης καταρρίπτει, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών, τα fake news του Μαξίμου. Δεν υπήρξε καμία «ασύμμετρη απειλή» ούτε καμία «συνωμοσία» μυστικών υπηρεσιών όπως υποστήριζαν ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί. Ούτε βέβαια υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε εκείνη την προκλητική συνέντευξη Τύπου – παρωδία που είχαν δώσει. Ούτε, τελικά, έφταιγαν τα αυθαίρετα για τους εκατό νεκρούς, όπως επιχείρησε να περάσει στην κοινή γνώμη η «γραμμή» του Μαξίμου, ακόμα και με το περιβόητο SMS που είχε στείλει προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να λένε το… ποίημα στα τηλεοπτικά πάνελ.

ΑΚΟΜΑ και μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία ήταν ξεκάθαρο τι είχε συμβεί. Η Πυροσβεστική είχε υποτιμήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης καθώς είχε στραμμένη την προσοχή της στη φωτιά της Κινέτας. Η περιφέρεια και οι δήμοι χάθηκαν μέσα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Η πολιτική προστασία έτσι κι αλλιώς υπάρχει μόνο στα… χαρτιά, ενώ το «112» ακόμα δεν λειτουργεί στη χώρα μας ώστε να ειδοποιήσει τους πολίτες που κινδυνεύουν. Πολύ περισσότερο ο κρατικός μηχανισμός της πυροπροστασίας είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ευθύνη για εντολή εκκένωσης μιας κατοικημένης περιοχής.

Η ευθύνη για το φονικό αλαλούμ του κρατικού μηχανισμού ανήκει τόσο στην τωρινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τους εκατό νεκρούς στο Μάτι. Το κράτος φταίει. Αλλά επειδή κράτος στη χώρα μας σημαίνει κυβέρνηση, οι ευθύνες πέφτουν και σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, φέρουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της τραγωδίας, που ξεκίνησε μόλις έσβησε η πυρκαγιά. Φέρουν ευθύνη για το τηλεοπτικό σόου της fake σύσκεψης που έστησαν, ενώ γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί. Φταίνε που επιχείρησαν να μεταφέρουν τις ευθύνες από τα λάθη της Πυροσβεστικής και τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού σε «συμφέροντα» που ήθελαν να χαλάσουν τα πανηγύρια για την… έξοδο από το Μνημόνιο, σε εμπρηστές μυστικών υπηρεσιών και στα ντουβάρια των αυθαιρέτων.

ΓΙΑ το έγκλημα των 100 θυμάτων τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει η Πυροσβεστική. Για το πολιτικό «έγκλημα» της γκεμπελικής προπαγάνδας φέρει ακέραια την ευθύνη το Μαξίμου και τα… υπόγειά του. Μην ξεχνάμε ότι ήταν οι ίδιοι που πριν από δεκαετίες υποστήριζαν πως πρέπει να τρώμε μαρούλια, καθώς δεν υπήρχε ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πως ήταν μια προπαγάνδα των… ιμπεριαλιστών.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου