Στα Τέμπη οι αγρότες, στη Φυλή τα σκουπίδια

11/02/19 • 07:43 | UPD 11/02/19 • 07:43

Ολα αλλάζουν σε αυτή τη χώρα και όλα τα ίδια μένουν. Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό οι αγρότες ανάβουν τα τρακτέρ και αρχίζουν τις απειλές ότι θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο, έχοντας κάθε φορά ίδια ή παρόμοια αιτήματα και επαναφέροντας αθέμιτες τακτικές τις οποίες το κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Φέτος, για παράδειγμα, κομβικό σημείο των αιτημάτων τους είναι η αντιμετώπιση του καρτέλ στην τιμή του βάμβακος μαζί με φορολογικά αιτήματα. Εχουν δίκιο ή άδικο; Το πιθανότερο είναι να έχουν δίκιο, όπως βεβαίως και όλοι οι Ελληνες πολίτες που υποφέρουν από υπερφορολόγηση και μειωμένους τζίρους και βρίσκονται ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με την ανεργία. Κάποιοι υποφέρουν σιωπηλά, άλλοι κλείνουν το Σύνταγμα για μερικές ώρες και οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους. Επειδή έτσι έχουν μάθει να διαμαρτύρονται.

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα Τέμπη, στη Φυλή, τα σκουπίδια αναστενάζουν. Μαζί τους αναστενάζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και όλη η Αττική που για ακόμα μια φορά τελεί υπό την απειλή των στοιβαγμένων απορριμμάτων. Τι συνέβη τώρα;

Σύμφωνα με τον ΕΣΔΝΑ, φταίνε οι έντονες βροχοπτώσεις και ήταν επιβεβλημένο να κλείσει το κύτταρο της Φυλής για μερικά 24ωρα ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες. Λογικό ακούγεται, όπως απολύτως λογικό είναι τον χειμώνα να βρέχει και το καλοκαίρι να κάνει ζέστη. Αρα η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων κρέμεται από το αν θα βρέξει ή δεν θα βρέξει, διότι, πολύ απλά, το βαθύτερο πρόβλημα της Φυλής δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Ούτε τα τελευταία 30 χρόνια, όπως θα πουν κάποιοι, αλλά ούτε και τα 4 χρόνια που κυβερνούν την περιφέρεια οι «αντιμνημονιακοί που μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια από τους μνημονιακούς».

Η εικόνα 700 απορριμμάτων να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων σε λασπωμένους δρόμους εντός της Φυλής και η παράλληλη εικόνα εκατοντάδων τρακτέρ να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς είναι δύο ζωντανές αποδείξεις ότι αυτό το κράτος, όσα μνημόνια και αν καταπιεί, δεν θα χωνέψει ποτέ ότι πρέπει να αλλάξει.

Ετσι βαρυστομαχιασμένο και δύσθυμο θα πορεύεται, έτσι ασθενικό και ευάλωτο σε προεκλογικά μπαλώματα θα φθάσει μέχρι τις εκλογές. Μετά θα μειωθούν και οι βροχές άλλωστε.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου